Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio izaslanstvo Odbora za europske poslove njemačkog Bundestaga

Zagreb - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković primio je izaslanstvo Odbora za europske poslove njemačkog Bundestaga, predvođeno predsjednikom Guntherom Krichbaumom.

Posjet Izaslanstva njemačkog Bundestaga nastavak je razgovora predsjednika Sabora Jandrokovića i predsjednika Bundestaga Schäublea iz studenoga prošle godine o potrebi osnaživanja parlamentarne suradnje, a posebno tijekom hrvatskog te zatim njemačkog predsjedanja EU-om.

Sugovornici su ocijenili bilateralne odnose prijateljskim, savezničkim i partnerskim što se očituje u intenzitetu susreta na svim razinama kao i u suradnji na brojnim područjima. Istaknuta je gospodarska suradnja, gdje je Njemačka prvi partner u robnoj razmjeni, zemlja iz koje dolazi najveći broj turista te treći strani investitor u Hrvatskoj. Isto tako, naglašena je važnost daljnjeg produbljivanja svih oblika bilateralne suradnje.

Razgovaralo se i prioritetima hrvatskog predsjedanja, s naglaskom na parlamentarne sastanke. Od najaktualnijih europskih tema, sugovornici su izdvojili povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz Unije, europski proračun za sljedećih sedam godina i nastavak politike proširenja. Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković istaknuo je da Hrvatska podržava proces proširenja jer je stabilnost jugoistoka Europe od interesa i za samu Europsku uniju u političkom, sigurnosnom i gospodarskom pogledu. Naglasio je da će Hrvatska raditi na postizanju političke odluke temeljene na potvrđenoj europskoj perspektivi za kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje, uz naravno individualni pristup, njihovo puno ispunjavanje zacrtanih kriterija i dosljedne, ali vjerodostojne uvjetovanosti.

Kada je riječ o višegodišnjem financijskom okviru, predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je važnost postizanja kompromisa između financiranja ugovornih politika (kohezije i poljoprivrede) i politika usmjerenih na rješavanje novih izazova, poput migracija, digitalizacije ili klimatskih promjena.