Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio senatora i privremenog predsjednika Senata Sjedinjenih Američkih Država Orrina Hatcha

Zagreb - Na sastanku predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića s privremenim predsjednikom Senata Sjedinjenih Američkih Država Orrinom Hatchom potvrđena je visoka razina bilateralnih, prijateljskih i partnerskih odnosa Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, koji se obostrano izgrađuju kroz učestale razmjene posjeta na svim razinama.

Predsjednik Sabora Jandroković zahvalio je američkome senatoru Hatchu na njegovu aktivnom angažiranju na usvajanju Rezolucije Sjedinjenih Američkih Država o priznavanju Republike Hrvatske početkom 1992. godine i niza drugih rezolucija, te na njegovu osobnom doprinosu za uspostavljanje dobre suradnje i diplomatskih odnosa između SAD-a i Hrvatske. Američki senator Hatch i predsjednik Sabora Jandroković u tom su kontekstu naglasili i zasluge našeg vrhunskog sportaša i diplomata Krešimira Ćosića.

Predsjednik Hrvatskoga sabora istaknuo je važnost nastavka sveobuhvatne suradnje dviju zemalja, posebno na području sigurnosne i vanjske politike te je zamolio podršku senatora Hatcha u uvrštavanju Hrvatske u Program izuzeća od viza, kao i u pitanju potpisivanja Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a. Predsjednik Sabora Jandroković informirao je američkog senatora Hatcha i o stanju na prostoru jugoistočne Europe, s posebnim naglaskom na situaciju u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku su sudjelovali i potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, voditelj izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miroslav Tuđman te voditeljica Hrvatsko-američke međuparlamentarne skupine prijateljstva Irena Petrijevčanin Vuksanović.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora