Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se s emirom Države Katara šeikom Tamimom bin Hamadom bih Khalifom Al Thanijem

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković razgovarao je s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom bin Khalifom Al Thanijem koji je u službenom posjetu Hrvatskoj.

Uvodno, predsjednik Sabora izrazio je zadovoljstvo susretom s emirom te uvjerenje da će emirov posjet Hrvatskoj pridonijeti daljnjem razvoju ukupne bilateralne suradnje. Sugovornici su ocijenili političke odnose dobrima i u stalnom usponu, s velikim potencijalom za suradnju na brojnim područjima. Istaknuto je da su preduvjeti za uspješnu suradnju ostvareni uzajamnim otvaranjem diplomatskih predstavništava te dosadašnjom i predstojećom razmjenom posjeta na visokim razinama. 

Bilateralne odnose će dodatno osnažiti zaključivanje i potpisivanje bilateralnih ugovora koji će stvoriti okvir za daljnju suradnju, posebno onu gospodarsku. Na području gospodarstva, pozdravljeno je povećanje broja katarskih turista u Hrvatsku, ali i istaknuti i dodatni potencijali za razvoj suradnje na području turizma kao i na područjima informacijskih tehnologija, zdravstva, prehrambene, farmaceutske i obrambene industrije, energetike i elektroindustrije.

Predsjednik Sabora i katarski emir razmijenili su mišljenja i o regionalnoj sigurnosnoj situaciji. Zaključno, emir Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani uputio je poziv predsjedniku Sabora Jandrokoviću da službeno posjeti Katar, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora