Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se s Michelom Barnierom, glavnim pregovaračem Europske unije za pripremu i provedbu pregovora s Ujedinjenom Kraljevinom

Dubrovnik – Na marginama Dubrovnik Foruma, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se u subotu s Michelom Barnierom, glavnim pregovaračem za pripremu i provedbu pregovora s Ujedinjenom Kraljevinom u skladu sa člankom 50. Ugovora o Europskoj uniji.

Glavna tema razgovora bilo je stanje pregovora o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije. Sugovornici su se složili da je za uredno povlačenje Ujedinjene Kraljevine ključan žurni dovršetak usuglašavanja cjelovitog teksta Sporazuma o povlačenju te je predsjednik Sabora izrazio punu potporu pregovaraču Europske unije. 

Jandroković je izrazio zadovoljstvo postignutim napretkom u pogledu prava građana, financijskog uređenja i prijelaznog razdoblja, kao i u pogledu ostalih usuglašenih elemenata Sporazuma. Pozdravio je i objavljivanje Bijele knjige UK-a o budućim odnosima te izrazio nadu da će taj dokument biti važan korak za postizanje dogovora o tekstu političke deklaracije o okviru za buduće odnose EU-a i UK-a. 

Razgovaralo se i o stanju pregovora o operativnim i pravnim održivim rješenjima za granicu Irske i Sjeverne Irske.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora