Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se s predsjednicom finskog parlamenta Paulom Risikko

Helsinki  – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je danas sastanak s predsjednicom finskog parlamenta Paulom Risikko u okviru priprema Trija (Rumunjske, Finske i Hrvatske) za predsjedanje Vijećem Europske unije u razdoblju od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2020. 

Predsjednici parlamenata izrazili su spremnost na potpunu suradnju i pružanje uzajamne potpore kako bi se uspješno pripremila i provela parlamentarna dimenzija pojedinih predsjedanja Vijećem Europske unije te u tom smislu pozdravili već uspostavljenu konkretnu suradnju dvaju parlamenata. 

Naglasili su da je dobra suradnja i koordinacija potrebna tim više što će se hrvatsko i finsko predsjedanje Vijećem odvijati u razdoblju punom izazova za Europsku uniju, imajući u vidu skore izbore za Europski parlament, novi institucijski okvir i Višegodišnji financijski okvir te programsko razdoblje. Od aktualnih europskih tema, predsjednici su razgovarali o budućem funkcioniranju Europske unije, kao i o glavnim temama rasprava na kongresu Europske pučke stranke i izboru njihovog kandidata za predsjednika Europske komisije te o migrantskoj krizi.

Osim aktualnih europskih tema, predsjednik Sabora Jandroković i predsjednica finske Eduskunte Risikko razgovarali su i o bilateralnoj suradnji naglasivši zadovoljstvo vrlo dobrim, prijateljskim odnosima koji su dobili novi uzlet nakon posjeta finskog predsjednika Niinistöa Hrvatskoj u travnju ove godine. Naglašeno je da dvije zemlje povezuje niz sličnosti, prije svega njihova orijentiranost euroatlantskim strukturama te da postoje potreba i prostor za daljnje osnaživanje odnosa, kako na bilateralnoj razini, tako i u okviru suradnje u Europskoj uniji.

Na sastanku s predsjednicom finskog parlamenta, uz predsjednika Sabora Jandrokovića, sudjelovao je i potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora