Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao na međunarodnoj konferenciji „Ljudsko bratstvo - temelj sigurnosti i mira u svijetu“

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na svečanom otvorenju Međunarodne konferencije "Ljudsko bratstvo – temelj sigurnosti i mira u svijetu“, kojoj je bio i jedan od pokrovitelja.

Dvodnevna konferencija u Zagrebu se održava u organizaciji Lige muslimanskog svijeta (Rabita) i Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj te u suradnji s Hrvatskom biskupskom konferencijom, u okviru programa predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.

Predsjednik Sabora Jandroković u svojemu obraćanju istaknuo je kako je uvjeren da će se na ovoj konferenciji dati snažna potporu daljnjem osnaživanju kršćansko-islamskih odnosa, međureligijskog dijaloga te odaslati  poruke o važnosti međusobnog poštivanja, suradnje i suživota radi stvaranja trajnog mira u svijetu. „Pozdravljam inicijativu za održavanjem ove konferencije na godišnjicu potpisivanja „Deklaracije o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot“ koju su prošle godine potpisali papa Franjo i veliki imam džamije Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyib. Riječ je o važnom dokumentu za promicanje odnosa između kršćana i muslimana danas, međureligijskog dijaloga, ali i osnaživanja vrijednosti koje su univerzalne i zajedničke svima, posebno u današnje doba kada su sve ugroženije duhovne vrijednosti i odgovornosti.“ – rekao je Jandroković.

Istaknuo je kako islam i kršćanstvo dijele 14 stoljeća zajedničke povijesti, koja je često bila složena i nemirna, prožeta sukobima, uglavnom zbog predrasuda koje su počivale na neznanju i iskrivljenim slikama jednih o drugima, te da je važan korak prema osnaživanju odnosa bio je dokument 2. vatikanskog koncila „Nostra aetate” o odnosima kršćanstva s drugim religijama čija je glavna poruka ona o važnosti mira koji se gradi na dijalogu, prije svega međureligijskom, ali i na međusobnom poštovanju, razumijevanju, suradnji.

 „Ovaj dokument poziva na traženje zajedničkih vrijednosti među ljudima te, na temelju toga, nazaborav negativne prošlosti, uspostavu dijaloga i suradnje uime bolje budućnosti. A zajedničke vrijednosti koje vežu kršćane i muslimane su: vjera u jednog Boga koji nalaže svim ljudskim bićima da se odnose s ljubavlju i pravednošću prema svima, odnosno ljubav prema bližnjemu.“- istaknuo je predsjednik Hrvatskoga sabora. 

Dodao je kako prošlogodišnja „Deklaracija o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot“ ponovo poziva kršćane  i muslimane da preispitaju vlastitu i zajedničku vjersku tradiciju i povijest kako bi različitosti, na temelju zajedničkih vrijednosti, pretvorili u međusobno obogaćivanje te naglasio -  „ Jer kao što je papa Franjo naglasio: „Vjera ujedinjuje ljude, ne dijeli ih. U tom kontekstu, muslimani i kršćani, koji vjeruju u istoga Boga, premda na drugačiji način, moraju isticati ono što im je zajedničko kako bi mogli doprinijeti boljem svijetu. Zajedničkim vrijednostima te solidarnošću i savezništvom možemo se suprotstaviti svakom obliku ekstremizma i radikalizma“. I upravo na tome treba graditi dijalog.“- rekao je Jandroković. 

Podsjetio je kako  se prije 800 godina, davne 1219. godine, usred žestokih sukoba islamskih i križarskih vojski, dogodio susret sv. Franje Asiškog i sultana Malik al-Kamila, koji predstavlja jedan od prvih primjera međureligijskog dijaloga, te naglasio kako su oni u otvorenosti susreta, promovirajući miroljubivost svojih religijskih tradicija prihvatili jedan drugoga. „Pokazali su da samo dijalog koji počiva na otvorenosti jednog prema drugome, na slušanju, razumijevanju te na prihvaćanju i uvažavanju mišljenja i osjećaja drugog može biti istinski. Takav dijalog nadilazi različitosti i stvara temelje za međusobno obogaćivanje, na kojem se dalje grade odnosi, poštovanje, zajedništvo i u konačnici postizanje suživota i mira u svijetu. A mir je, da još jednom citiram papu Franju: „hod koji poduzimamo zajedničkim snagama u stalnom traženju općeg dobra i zato ga moramo stalno izgrađivati.“- poručio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. 

Naglasio je kako to stalno traženje općeg dobra nije jednostavno, jer su interesi u odnosima među ljudima, zajednicama i narodima brojni i kontradiktorni i u stalnim su previranjima, te je stoga potrebno stalno apelirati na političku volju i konkretno djelovanje. A tu je , kazao je, ključan čovjek, njegova moralna svijest te „predanost i strpljivost u traženju istine i pravde“.

U svojemu obraćanju na konferenciji istaknuo je i dokument „Čovjek stvoren na sliku Božju – njegova veličina i poziv“ Hrvatske biskupske konferencije iz studenoga  prošle godine koji, kazao je,  podsjeća da je „čovjek osoba s pripadajućim identitetom, dostojanstvom, razumom, slobodom i odgovornošću. S time su povezani njegovo neotuđivo dostojanstvo i ljudska prava. „On je upućen na zajedništvo života te u njegovu daru slobode, po kojoj se čovjek može odlučiti za i protiv općeg Boga, pokazuje se istodobno čovjekova veličina i ozbiljnost njegove odgovornosti.“ I upravo u tome kako će koristiti tu svoju slobodu očituje se moralni karakter svakog čovjeka. Kako čovjek nije izolirana jedinka već se ostvaruje u odnosima s drugima, odnosno svijetu koji ga okružuje, posljedice njegovih djela, i dobrih i loših, šire se na druge, na zajednicu u kojoj živi, na društvo i cijelo čovječanstvo. I tu leži njegova odgovornost.“ – naglasio je predsjednik Hrvatskoga sabora. 

Istaknuo je kako je svaki čovjek  pozvan da vlastitim angažmanom i u suradnji s drugima radi na stvaranju boljeg života i budućnosti te da mu u toj odgovornosti zadatak olakšava vjera koja ga vodi da u drugom čovjeku vidi brata kojeg treba prihvatiti i podržati kako bi postigli zajedništvo. „Ona mu daje ljudskost i time iskreni osjećaj za drugog čovjeka, njegovu slobodu i ljudsko dostojanstvo. I u tom odnosu međuovisnosti i nadopunjavanja počiva bratstvo među ljudima.Bratstvo kao temelj i put za mir i sigurnosti u svijetu.“ – rekao je Jandroković.

Predsjednik Sabora podsjetio je kako Islamska zajednica u Hrvatskoj ima dugu povijest te da je prije 104 godine u Hrvatskome saboru usvojen Zakon o priznanju islamske vjeroispovijesti kojim se islamska vjeroispovijest, citirao je , „učvrstila među zakonom priznate vjeroispovijesti“.Naglasio je kako je i danas je Hrvatska, uz Austriju, jedina europska zemlja koja ima s Islamskom zajednicom pravno uređene odnose te istaknuo -  „Imamo potpisane ugovore kojima se definiraju status i prava i time je islamska zajednica potpuno integrirana u hrvatsko društvo. I to je prednost i Islamske zajednice u Hrvatskoj i Hrvatske kao zemlje koja promiče univerzalna načela demokracije i ljudskih prava u duhu dijaloga, otvorenosti, solidarnosti i suradnje. Danas, kada smo svjesni promjena koje pogađaju muslimanski svijet, upravo hrvatski model zajedničkog života treba biti jedan od provedivih modela za druge europske zemlje. Mislim da možemo biti ponosni na sve što smo postigli zajedno i to trebamo nastaviti razvijati u budućnosti.“ – poručio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković na otvaranju međunarodne konferencije „Ljudsko bratstvo - temelj sigurnosti i mira u svijetu““ te završio svoje obraćanje citatom iz Kurana koji vjerno oslikava temu današnje konferencije: „Kada ojača povjerenje, uveća se iskrenost.“

Konferenciju su otvorili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović  i generalni  tajnik Lige muslimanskog svijeta  (Rabita) Muhammed  bin  Abdul  Karim  Al-Issa. Na dvodnevnoj konferenciji bit će u pet panela održano 30 izlaganja koja će s različitih motrišta progovoriti o temi konferencije. Svi govornici su istaknuli činjenicu da se konferencija održava tijekom hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, pa je tako, premijer Andrej Plenković siguran kako će ona obogatiti aktivnosti hrvatskoga predsjedanja podsjetivši kako je promicanje otvorenoga i transparentnog međureligijskoga dijaloga sastavni dio europskoga ugovora. Muftija i predsjednik  Mešihata  Islamske  zajednice  u Hrvatskoj,  akademik  Aziz  Hasanović ustvrdio je kako vjerski dijalog nema alternativu što se očituje i u sustavnu dijalogu Islamske zajednice i Katoličke crkve što potvrđuje da se u Hrvatskoj živi zajedno, a ne samo obitava jedan pokraj drugoga. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako je RH "ovoga trenutka srce Europe", istaknuvši kako je ova dragocjena inicijativa prigoda da se Hrvatska predstavi kao država koje promiče najviše standarde vjerskih prava i dijaloga. Za svoj doprinos razvoju međureligijskoga dijaloga predsjednica Republike primila je priznanje organizatora konferencije. Na konferenciji sudjeluju religijski lideri  iz Hrvatske i svijeta, najviši  predstavnici  vlasti  Republike Hrvatske  i  Grada  Zagreba, a video-porukom im je uspješan rad zaželjela i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.