Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u službenom posjetu Ministarstvu obrane RH

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković posjetio je Ministarstvo obrane RH, gdje su ga primili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov sa suradnicima.

Ministar Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general Šundov predsjedniku Hrvatskoga sabora Jandrokoviću prezentirali su aktivnosti Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske, postignuća Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH u 2017. i 2018. te smjernice za rad u 2019. godini.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković istaknuo je da je Hrvatska vojska stvorena u Domovinskom ratu, kada je dokazala svoje herojstvo i ratno umijeće. Dodao je kako je puno toga učinjeno u transformaciji oružanih snaga te istaknuo kako je Hrvatska vojska danas suvremena, profesionalna vojna organizacija, ustrojena i organizirana kako bi mogla ispuniti u svakom trenutku svoju ustavnu zadaću te biti pripravna odgovoriti novim sigurnosnim prijetnjama i izazovima. Podsjetio je da ćemo sljedeće godine obilježiti i desetu godišnjicu članstva u NATO-u te rekao kako se tijekom svih godina članstva Hrvatska potvrdila kao predan i pouzdan partner. 

Na unutarnjem planu, treba pohvaliti napore vodstva Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga u podizanju standarda života i rada pripadnika Oružanih snaga i poboljšanja materijalnih prava vojnika, dočasnika i časnika, rekao je predsjednik Sabora Jandroković te pohvalio i novi operativni raspored postrojbi Hrvatske vojske i njezin povratak u Sinj, Varaždin, Ploče, Pulu i Vukovar, kao i vraćanje Velike smjene straže na Trgu sv. Marka. Istaknuo je i odluku o nabavci aviona F-16 koja je na tragu savezničkog dogovora o osnaživanju obrane i vojnih kapaciteta te ustvrdio kako se time dodatno osnažuju Oružane snage, njihovo zrakoplovstvo, a time i sigurnost hrvatskog zračnog prostora te u konačnici i savezničke snage u cjelini. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković također je naglasio kako je u Hrvatskoj postignuta visoka razina sigurnosti. - Međutim, vanjske i unutarnje prijetnje, rizici i izazovi mijenjaju se brzo, složeni su, povezani, često nepredvidljivi što znači da postoji potreba za stalnim razvojem nacionalne sigurnosti i sposobnosti odgovora na promjene. Donošenje Strategije nacionalne sigurnosti stoga je važno prije svega zbog postizanja sigurnosti kao preduvjeta za daljnji razvoj države i društva, zaključio je Jandroković.

U svom je obraćanju ministar Krstičević istaknuo zadovoljstvo što je Ministarstvo obrane danas prvi put imalo čast ugostiti predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića. Predstavljajući ključne projekte, ministar je istaknuo kako je ova Vlada u 2017. godini zaustavila dugogodišnji kontinuirani pad obrambenog proračuna i osigurala povećanje proračuna, koje je polazišna točka za realizaciju projekata. Osvrćući se na 2017. - Godinu vojnika, dočasnika i časnika, istaknuo je poboljšanje standarda i uvjeta života i rada vojnicima, dočasnicima i časnicima. -Izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama vratili smo oduzeta materijalna prava, naknadu za stražarski dodatak te za terenski dodatak i naknadu za dežurstvo, rekao je Krstičević.

Ministar je predstavio i ključne strateške dokumente, istaknuvši kako je izradom strateških dokumenata i izgradnjom Partnerstva za sigurnost, postavljen zakonski okvir za stvaranje i uspostavu sustava domovinske sigurnosti. Zakonom o sustavu domovinske sigurnosti definirana je Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti koja za 2018. godinu ima godišnji plan rada s 9 specifičnih ciljeva i 28 zadaća i aktivnosti. Donesen je i Zakon kojim je osnovana Zaklada vojne solidarnosti, koji omogućava pružanje pomoći djelatnicima, vojnim osobama te službenicima i namještenicima u MORH-u.


Ministar Krstičević također je podsjetio kako se novim operativnim rasporedom postrojbe Hrvatske vojske vraćaju u gradove, Sinj, Vukovar, Ploče, Varaždin i Pulu. -U 2017. godini nastavili smo razvijati i održavati obrambene sposobnosti na odgovarajućem stupnju spremnosti radi pravodobnog reagiranja na promjenljive okolnosti i izazove iz međunarodnog okružja, kazao je ministar podsjetivši kako je nedavno prezentirana i nova sposobnost - mornaričko desantno pješaštvo čija je satnija smještena u vojarni 116. brigade u Pločama i ima važnu ulogu za stabilnost juga Hrvatske.

- Ova Vlada donijela je povijesnu Odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona koji će kao moćno sredstvo odvraćanja biti jamac sigurnosti našeg neba, zaključio je ministar Krstičević. -Kontinuirana bilateralna obrambena suradnja težišno je bila usmjerena na strateški značajne partnere i države NATO-a i Europske unije te države od posebne važnosti s vanjskopolitičkog i sigurnosnog aspekta, naglasio je ministar podsjetivši na posjet američkog ministra obrane Jamesa Mattisa Zagrebu i sudjelovanje na sastanku ministara obrane u okviru Američko-jadranske povelje te dodatno istaknuo suradnju sa strateškim partnerom, Državom Izraelom.

Govoreći o smjernicama za rad u 2019. godini, ministar je istaknuo formiranje budućeg Središta za razvoj vođe, pripremu studija domovinske sigurnosti, pripremu za razmještaj inženjerijske bojne u Vukovar, dolazak mladih kadrova i privlačenje osoblja te transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilišnu zajednicu, kao i razvoj novih sposobnosti Hrvatske vojske.  

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Šundov predstavio je ključne aktivnosti i zadaće Oružanih snaga, istaknuvši angažman Hrvatske vojske u pomoći stanovništvu kod elementarnih nepogoda, požara, poplava i snježnog nevremena. Također je istaknuo kako pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju u brojnim misijama i operacijama potpore miru diljem svijeta i doprinose međunarodnom miru i stabilnosti. Osvrnuo se i na protupožarnu sezonu te pohvalio izvrsnu suradnju koju Hrvatska vojska ostvaruje s ostalim sastavnicama sustava Domovinske sigurnosti. Govoreći o programima školovanja, istaknuo je novi studij Vojnog pomorstva, a u 2019. godini general Šundov najavio je nastavak opremanja i modernizacije te preustroj Oružanih snaga. Kao imperative rada Hrvatske vojske istaknuo je razvoj stručnih i pouzdanih zapovjednika, doktrinu uporabe, združenost djelovanja, stalnu i realističnu obuku, opremanje i modernizaciju.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora