Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković i zastupnici na sastanku s Konferencijom predsjednika Europskog parlamenta

Zagreb – U povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, predsjednik Hrvatskoga sabora Goran Jandroković i zastupnici uključeni u europske poslove održali su sastanak s Konferencijom predsjednika Europskog parlamenta, koju čine predsjednik EP-a David Maria Sassoli, predsjednici političkih skupina zastupnika te jedan predstavnik nezavisnih zastupnika.

- Hrvatski sabor će kroz svoje aktivnosti isticati prioritete hrvatskog predsjedanja, ali od svih tema posebno je važna europska perspektiva susjednih zemalja koje žele postati članice Europske unije, istaknuo je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

- Ono što je nama bitno kroz parlamentarnu dimenziju je istaknuti prioritete hrvatskog predsjedanja - Europa koja se razvija i povezuje, koja brine o sigurnosti i koja je utjecajna u svijetu, ali ono što nam je posebno bitno je perspektiva nama susjednih zemalja koje žele postati članice Europske unije, rekao je Jandroković novinarima uoči sastanka sa Sassolijem i predstavnicima političkih grupacija u Europskom parlamentu.

Izrazio je nadu da će samit EU-a o zapadnom Balkanu, koji se u svibnju održava u Zagrebu, "iznjedriti pozitivne poruke za sve one zemlje koje žele postati članice Europske unije".

- Mi ćemo s naše parlamentarne strane pokušati tome dati jednu dodanu vrijednost, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković.

Osvrnuo se također na važnu temu višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) što može značiti još više izdvajanja novca za Hrvatsku koja je među zemljama koje više dobivaju nego što uplaćuju u europski proračun.

- To nam je posebno važno u sektorima bitnim za naš razvoj kao što su poljoprivreda, zaštita okoliša, razvoj malog i srednjeg poduzetništva, digitalizacija, istaknuo je Jandroković.

Uz predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića na sastanku su sudjelovali i predsjednici Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, Odbora za obranu Igor Dragovan, Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić, Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Gordan Maras, Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Irena Petrijevčanin Vuksanović, Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Branka Juričev-Martinčev, Mandatno-imunitetnog povjerenstva i član Odobra za gospodarstvo Žarko Tušek, te potpredsjednci  Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Petar Škorić,  Odbora za obranu Anđelko Stričak,  Odbora za financije i državni proračun Boris Lalovac, Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Željko Lacković te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Damir Mateljan.