Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković na obilježavanju Dana državnosti: 30. svibnja 1990. bio je prvi korak ka slobodi, neovisnosti, samostalnosti, početak borbe za slobodu, demokraciju - za samostalnu i neovisnu Hrvatsku

Zagreb - Danas obilježavamo Dan hrvatske državnosti, to je dan kada je prije 30 godina konstituiran prvi višestranački demokratski izabran Hrvatski sabor. To je bio prvi korak ka slobodi, neovisnosti, samostalnosti i iz tog razloga držim da je opravdano da ponovno obilježavamo baš 30. svibnja Dan hrvatske državnosti. To je  bio početak borbe za slobodu, demokraciju, isto tako početak borbe za samostalnu i neovisnu Hrvatsku. Sjećamo se svih onih koji su tada bili izabrani kao zastupnici u Hrvatskome saboru, sjećamo se prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je bio ključna osoba u stvaranju slobodne, neovisne demokratske Hrvatske i kasnije svih onih koji su dali svoj život za Hrvatsku, istaknuo je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković nakon polaganja vijenaca državnoga vrha na Mirogoju u povodu obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske.

Vijence su tim povodom na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata, pred spomenikom Glas hrvatske žrtve - Zid boli te pred Središnjim križem u Aleji poginulih hrvatskih branitelja branitelja zajednički položili predsjednici Republike, Hrvatskoga sabora i Vlade RH,  Zoran Milanović, Gordan Jandroković i Andrej Plenković.  Potom su predsjednici Hrvatskoga sabora i Vlade, bez predsjednika Republike, položili vijenac i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Odgovarajući na novinarska pitanja predsjednik Sabora Jandroković nije želio komentirati izjave predsjednika Republike o promjeni datuma državnog praznika. - To su njegove odluke, ne želim svaku komemoraciju, svaki dan kada nešto obilježavamo ili slavimo pretvarati u polemiku s predsjednikom Republike, rekao je predsjednik Sabora ustrajavajući da 30. svibnja zaslužuje biti Dan hrvatske državnosti. - Na današnji dan sjećam se tog važnog datuma iz hrvatske povijesti, koji po mojem mišljenju zaslužuje biti Dan državnosti, sjećam se hrvatskih branitelja i predsjednika Tuđmana i nadam se da će to postati opće mjesto i da će i predsjednik Republike, sukladno Zakonu prihvatiti obilježavanje ovoga dana na odgovarajući način, rekao je Jandroković.

Nakon polaganja vijenaca, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na svetoj misi za Domovinu u crkvi svetog Blaža, koju je predvodio kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, te zatim na svečanosti na povijesnom zagrebačkom, Markovu trgu, koji omeđuju zgrade Vlade i Sabora te crkva svetog Marka. 

Središnja svečanost Dana državnosti započela je kratko prije podneva ispaljivanjem 30 svečanih plotuna s Medvedgrada u čast tri desetljeća hrvatske državnosti i preletom borbenih aviona MiG-21 iznad Zagreba. Na Markovom trgu u podne je uslijedila svečana ceremonija Velike smjene straže u izvedbi Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga RH te prigodan glazbeni program.

Zagrepčani od 17 sati mogli su uživati i u prigodnom koncertu na Sveučilišnoj livadi, kraj fontana, uz Jazz orkestar Hrvatske vojske, dok je cjelodnevno obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske završeno svečanim koncertom ispred zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta.

Umjesto 25. lipnja, Hrvatska ove godine, nakon gotovo dva desetljeća, Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, kako je to radila i u prvom desetljeću svog postojanja.

Slavi ga na 30. godišnjicu konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora, prisjećajući se 30. svibnja 1990., kada su nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

 Tim činom, započeo je i proces osamostaljenja Republike Hrvatske zbog čega se taj datum smatra prekretnicom u novijoj hrvatskoj povijesti.

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina