Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković održao govor na sastanku predsjednika parlamenata država članica NATO-a u Vilniusu

Vilnius – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je govor na prvom panelu sastanka predsjednika parlamenata država članica NATO-a u Vilniusu.

U okviru obraćanja na prvom panelu, naslovljenom Globalni izazovi, globalni partneri, globalni NATO, predsjednik Jandroković istaknuo je rusku agresiju na Ukrajinu kao trenutno najveći globalni sigurnosni izazov, čije su geopolitičke i geoekonomske posljedice višeslojne i znatno nadilaze same granice sukoba. NATO partneri su pravovremeno prepoznali značaj suradnje temeljene na zajedničkim vrijednostima te predano traže daljnje modalitete jačanja međunarodne sigurnosti, dodao je. Ulaskom Finske u NATO, Savez je dodatno osnažen i otporniji, istaknuo je predsjednik Jandroković, te izrazio potporu što skorijem švedskom pridruživanju NATO-u.

Naglasio je važnost ulaganja napora u očuvanje globalnog poretka temeljenog na međunarodnom pravu, kojeg Rusija kontinuirano podriva. Govoreći o potrebi odgovora na ruski destabilizirajući utjecaj mimo država s kojima graniči, kao i rusko širenje specifičnog protuzapadnog narativa, predsjednik Sabora naglasio je potrebu zajedničkog angažmana na kontinuiranom promicanju stabilnosti, slobode i prosperiteta, nasuprot autokratskim nastojanjima u pojedinim državama. U tom smislu, ukazao je na važnost sveobuhvatne strategije NATO-a koja će uključivati međunarodni i regionalni pristup, uz jačanje diplomatskog angažmana i suradnje u području sigurnosti. Pritom je naglasio potrebu za osnaživanjem komunikacije i koordinacije NATO-a s drugim međunarodnim organizacijama, poput UN-a, EU-a i Afričke unije, kao i s partnerima u azijsko-pacifičkoj regiji, putem postojećih inicijativa, kao i onih koje će odgovarati budućim potrebama. 

Predsjednik Sabora završno je ukazao i na važnost stalne potpore regijama od strateškog značenja za NATO, poput Zapadnog Balkana ili Crnomorske regije, istaknuvši nužnost zadržavanja fokusa na trajnom angažmanu sa zemljama koje su ranjivije uslijed štetnih utjecaja vanjskih aktera.