Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković položio vijenac kod Spomenika domovini te nazočio svetoj misi za domovinu u povodu Dana državnosti RH

Zagreb - U prigodi obilježavanja Dana državnosti, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković predvodio je izaslanstvo Hrvatskoga sabora te položio vijenac i upalio svijeću kod Spomenika domovini. Potom je nazočio svetoj misi za domovinu u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković zahvalio je svima koji su sudjelovali u stvaranju neovisne hrvatske države te poručio kako,  ponosni na ono što smo ostvarili, hrabro idemo dalje.

Kazao je kako je prošlo već 33 godine od konstituiranja prvog višestranačkog, demokratskog Hrvatskog sabora te se danas  sjećamo tog događaja i tih ljudi koji su počeli stvarati teren za stvaranje moderne, demokratske, slobodne hrvatske države. Dodao je da je to ishodišna točka nakon koje je postalo jasno da hrvatski narod želi samostalnu, suverenu, slobodnu državu, te da nakon razdoblja od 45 godina komunističkog, totalitarnog režima, želi demokraciju, slobodu, višestranačje.

Sve te ciljeve uspjeli smo ostvariti, istaknuo je predsjednik Jandroković. Dodao je i kako nije bilo lako, bili smo žrtva velikosrpske agresije; nije bilo lako izboriti međunarodno priznanje, jer nam okolnosti tada nisu išle u prilog. Međutim, zahvaljujući prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu, hrvatskim braniteljima koji su u Domovinskom ratu izborili slobodu, ostvarili smo sve one najvažnije ciljeve u tom prvom desetljeću hrvatske suverenosti, naglasio je.

Nakon toga međunarodno smo se afirmirali, ušli u NATO savez, u Europsku uniju, a ove godine i postali članica Schengenskog prostora i eurozone - dakle, postali smo dio zapadnih integracija, dio svega onoga o čemu smo ustvari sanjali krajem '80. i početkom '90. godina, dodao je predsjednik Jandroković te zahvalio svima koji su sudjelovali u tom projektu.

Završno je predsjednik Sabora kazao da u idućoj fazi treba nastaviti raditi na jačanju standarda hrvatskih građana, unaprijediti zdravstveni i pravosudni sustav te riješiti pitanje demografije. Poručivši kako su to novi izazovi pred nama, naglasio je da ponosni na sve ostvareno ranije hrabro idemo dalje.

Predsjednik Sabora u večernjim će satima nazočiti svečanom koncertu u prigodi obilježavanja Dana državnosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.