Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković primio potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju Šuicu

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravku Šuicu.

Potpredsjednica Šuica izvijestila je predsjednika Jandrokovića o Programu rada Europske komisije za 2023. godinu kojeg je ranije predstavila na sjednici Odbora za europske poslove u Hrvatskome saboru. U ovogodišnjem ambiciozno postavljenom programu Komisija se, među ostalim, zalaže za rješavanje problema visokih cijena energije kako bi se smanjilo opterećenje za obitelji i poduzeća diljem Europe, uz istodobno ubrzavanje zelene tranzicije. Posebno je istaknula važnost rezultata Konferencije o budućnosti Europe pri kreiranju Programa, obzirom da čak dvije trećine političkih inicijativa sadržanih u ovogodišnjem programu Komisije čine prijedlozi građana. Također je pozdravila aktivno sudjelovanje zastupnika Hrvatskog sabora u ovom povijesnom procesu.

Predsjednik Jandroković izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su prioriteti i ciljevi politika Komisije za aktualnu godinu formirani fleksibilno, što može olakšati i odgovore na aktualne izazove, uključujući i one uzrokovane ratom u Ukrajini. Istaknuo je nužnost jačanja solidarnosti i jedinstva EU, kao i otpornosti njezinih država članica u odgovorima na krize.

Zajednička je ocjena sugovornika kako hrvatsko članstvo u europodručju i schengenskom prostoru predstavlja dodanu vrijednost za čitavu Europsku uniju. U manje od 10 godina članstva Hrvatska je postala dijelom same institucionalne jezgre Unije. Predsjednik Jandroković Istaknuo je i kako je Hrvatska pozicioniranjem među 15 država koje su istodobno članice NATO-a, EU, europodručja i schengenskog prostora ostvarila zacrtane strateške ciljeve euroatlantske integracije, time značajno ojačavši vlastiti geopolitički i geoekonomski položaj.