Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković primio predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskoga sabora istaknuo je kako su Hrvatska i Crna Gora dvije susjedne države i partneri unutar NATO-a koji svoje odnose mogu definirati vrlo dobrima. Isto tako, naglasio je kako u bilateralnim odnosima postoje otvorena pitanja, poput onog školskog broda „Jadran", a važno ih je rješavati kroz dijalog i u skladu s međunarodnim pravom.

Vrlo je intenzivna bilateralna gospodarska suradnja dviju država. Podsjetivši na raniju kvalitetnu suradnju različitih odbora dvaju parlamenata, predsjednik Sabora kazao je kako očekuje njen nastavak nakon formiranja novih odgovarajućih odbora u Skupštini Crne Gore.

Predsjednik Crne Gore zahvalio je na dugogodišnjoj iznimno konkretnoj pomoći hrvatskih državnih institucija na euroatlantskom putu Crne Gore, uz nadu da će ona biti nastavljena u budućnosti. Izvijestio je o glavnim vanjsko-političkim prioritetima Crne Gore te osudio rusku agresiju na Ukrajinu. Predsjednik Hrvatskoga sabora naglasio je kako je Hrvatska zagovornik proširenja, kao važnog doprinosa stabilizaciji vlastitog neposrednog susjedstva. Proširenje mora biti utemeljeno na načelu individualnog pristupa, a ispunjenje zadanih mjerila i kriterija, kao i pravedno uvjetovanje, ključni su za vjerodostojnost procesa.

Predsjednik Jandroković završno je naglasio kako je izbor pripadnika hrvatske nacionalne manjine Adrijana Vuksanovića iz Hrvatske građanske inicijative u crnogorsku Skupštinu iznimno važan za tamošnje Hrvate i za učinkovito ostvarivanje njihovih prava.