Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković susreo se s pripadnicima 3. hrvatskog kontingenta koji sudjeluju u NATO aktivnosti "Ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi"

Pabradė – Tijekom službenog posjeta Republici Litvi, uoči konferencije predsjednika parlamenata država članica NATO-a u Vilniusu, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković posjetio je vojni poligon Pabradė i susreo se s pripadnicima 3. hrvatskog kontingenta (HRVCON) koji sudjeluju u NATO aktivnosti "Ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi".

U navedenoj NATO aktivnosti u sklopu 3. hrvatskog kontingenta sudjeluje 180 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Riječ je o pješačkoj motoriziranoj satniji upućenoj u Litvu u siječnju ove godine temeljem odluke Hrvatskoga sabora, a koju vodi zapovjednik, pukovnik Samir Mršić. Predsjedniku Sabora prezentirane su stručne analize dosadašnjeg i budućeg angažmana Oružanih snaga Republike Hrvatske u borbenim skupinama na istoku Saveza.

Predsjednik Jandroković istaknuo je važnost i obvezu kontinuiranog aktivnog hrvatskog doprinosa kolektivnoj sigurnosti Sjevernoatlantskog saveza, u skladu s NATO-ovim konceptom odvraćanja i obrane. Dodao je kako je to osobito bitno u aktualnim iznimno složenim geostrateškim okolnostima. Zahvalio je pripadnicima hrvatskog kontingenta na njihovom predanom angažmanu u Litvi od siječnja ove godine, naglasivši kako zajedničkoj sigurnosti i obrambenoj suradnji unutar NATO-a time daju vrlo konkretnu dodanu vrijednost. Naglasio je da, štiteći sustav vrijednosti čijoj je obrani Savez posvećen, kontinuirano štite i interese Republike Hrvatske. Poželjevši im uspjeh u izvršavaju svih planiranih aktivnosti, predsjednik Sabora uputio je hrvatskim vojnicima čestitke u povodu Dana državnosti, kao i Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske.