Predsjednik Jandroković predvodio izaslanstvo Hrvatskoga sabora na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ i održao govor

Knin - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković predvodio je izaslanstvo Hrvatskoga sabora na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, te tom prigodom održao govor.

Poručio je kako je VRO Oluja krucijalni formativni trenutak u stvaranju naše države, koji je omogućio da u punini dosanjamo san o slobodi, suverenosti i neovisnosti. 

Naša je pobjeda u VRO Oluja bila uistinu veličanstven pothvat. Upravo je Oluja onaj krucijalni formativni trenutak u stvaranju naše države, koji je omogućio da u punini dosanjamo vjekovni Hrvatski san o slobodi, suverenosti i neovisnosti, poručio je Jandroković u govoru na proslavi 28. obljetnice te akcije. 

Istaknuo je da ga dolazak u Knin uvijek iznova ispunjava posebnom radošću, iznimnim ponosom i poniznom zahvalnošću. 

Ovo mjesto i naša trobojnica koja se vijori na kninskoj tvrđavi kao simbol naše najveće vojne pobjede, tako snažno govore koliko je vrijedna naša sloboda i koliko se teško za nju bilo izboriti, dodao je.

Kazao je kako je njegova zahvalnost za hrabrost i odricanje hrvatskih branitelja, iskrena i duboka jer je iz njihova nesebičnog davanja iznikla današnja Hrvatska.

Poručio je kako je Oluja stvorila najčvršću podlogu za mnoge naše kasnije uspjehe, zbog čega smatra iznimno važnim ustrajno njegovati kulturu sjećanja, posebice za mlađe naraštaje. 

Predsjednik Jandroković naglasio je da, ako znamo istinu o vlastitoj povijesti, tada nećemo nasjesti na iskrivljena tumačenja, ali i uljepšane prikaze pojedinih povijesnih razdoblja. Počevši od dvaju totalitarnih režima obilježenih zločinima, koja su za naš narod bila izrazito traumatična, do neumjesnih i bezobraznih pokušaja srpske države i vođa Srba iz BiH da relativiziraju vlastitu odgovornost za rat i agresiju i tako udare na temelje i smisao hrvatske borbe za slobodu, rekao je.

Stoga moramo znati razlikovati povijesnu istinu od laži, koje se sve češće plasiraju u javni prostor. Bili smo žrtva velikosrpske agresije i ponosni pobjednici u nametnutom ratu, ustvrdio je predsjednik Jandroković.

Osvrćući se na to gdje je Hrvatska danas, ustvrdio je da smo suverena, gospodarski stabilna i demokratska država, članica NATO-a i EU-a, od ove godine u cijelosti integrirana članstvom u Schengenskom prostoru i eurozoni.

Osvrnuo se i na globalna iskušenja kojima svakodnevno svjedočimo, poručivši da treba znati pravilno protumačiti sve poruke i krize te adekvatno reagirati.

U aktualnim složenim geopolitičkim okolnostima, ne smijemo si dopustiti neozbiljnost i neodgovornost. Potrebno je trezveno i promišljeno raditi na otpornosti naše države i društvu, istaknuo je Jandroković.

Autor: HINA / Ured predsjednika Sabora