Predsjednik Kluba nacionalnih manjina Nedžad Hodžić s kineskim veleposlanikom o pitanju nacionalnih manjina

Zagreb – Predsjednik Kluba nacionalnih manjina Nedžad Hodžić sastao se s kineskim veleposlanikom Shenom Zhifeijem, s kojim je razmijenio iskustva u rješavanju pitanja nacionalnih manjina.

Zhifei je izvijestio Hodžića o tome da u Kini postoji 55 nacionalnih manjina, čija su prava regulirana Ustavom. Istaknuo je kako Kina izuzetno poštuje sve posebnosti svojih manjina omogućujući im pravo na učenje i školovanje na vlastitom jeziku sve do fakulteta, uključujući poštivanje različitih religija te očuvanje kulturne tradicije svojih manjina. 

Predstavivši položaj manjina u Hrvatskoj, Hodžić je istaknuo da hrvatski Ustav prepoznaje 22 nacionalne manjine, koje u ukupnom broju stanovnika čine oko 7,5 posto, a kojima su prava zajamčena Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Hodžić je među ostalim naveo kako je zakonom reguliran i broj predstavnika nacionalnih manjina na najvišoj državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, s tim da su manjine u Saboru zastupljene putem osam zastupnika.

Hodžić je nadalje naveo kako će na predstojećim lokalnim izborima u svibnju doći do pozitivne diskriminacije nacionalnih manjina, koje će u područjima u kojima njihov udio prelazi 15 posto ukupnog stanovništva moći glasovati i za jednog predstavnika iz svoje manjine, koji će moći zastupati isključivo manjinske interese.
U pogledu stope zaposlenosti pripadnika nacionalnih manjina na razini državne uprave i institucija još uvijek postoje izvjesne poteškoće koje se rješavaju, zaključio je Hodžić.
 

Autor: Klub nacionalnih manjina