Predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio francuskog senatora Haenela

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora Neven Mimica i članovi Odbora primili su u radni posjet predsjednika Delegacije za Europsku uniju Senata Francuske Republike Huberta Haenela.

Neven Mimica ukratko je predstavio glavne zadaće Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora napomenuvši njegovu važnu zadaću na ocjenjivanju usklađenosti hrvatskoga zakonodavstva sa europskom pravnom stečevinom. Naglasio je da Odbor procjenjuje da Hrvatska može zaključiti pregovarački proces u mandatu ove Europske komisije, do jeseni 2009. godine. Također, Odbor procjenjuje da zadnji događaji oko odbijanja Lisabonskog sporazuma u Irskoj neće ni na koji način utjecati na proces pregovora Hrvatske sa EU, posebice u svjetlu nadolazećeg snažnog francuskog predsjedanja EU. Mimica drži da Francuska, za vrijeme svog predsjedanja EU-om, može paralelno raditi na dva procesa, s jedne strane tražiti institucionalno rješenje EU, a usporedno s time nastaviti proces proširenja, dapače, dinamizirati hrvatske pregovore, pa bi do kraja ove godine Hrvatska mogla otvoriti sva preostala poglavlja, njih 13, te zatvoriti trećinu njih. „U svakom slučaju, nismo obeshrabreni i očekujemo da u trenutku kada Hrvatska završi pregovore, Europska unija bude spremna ponuditi institucionalno rješenje za primitak Hrvatske u Uniju“. 

Hubert Haenel uputio je ohrabrujuću poruku da irsko odbijanje Lisabonskog sporazuma neće proizvesti nikakve loše konsekvence po Hrvatsku, točnije ugroziti status i dinamiku njenih pregovora sa EU i buduće članstvo. „Irsko odbijanje Lisabonskog sporazuma neće proizvesti nikakve pravne i političke posljedice za primanje Hrvatske u članstvo EU, samo je pitanje hoće li se rješenje naći u okviru Lisabonskog sporazuma ili će se na Hrvatsku primijeniti Ugovor iz Nice“, rekao je Haenel.

Govoreći o budućnosti procesa proširenja EU, Haenel je rekao da nema stabilizacije i razvoja Balkana ukoliko sve zemlje ne uđu u proces europskih integracija, a upravo u tom kontekstu pozitivan primjer Hrvatske može blagotvorno i stimulativno djelovati na sve zemlje regije. Francuska snažno podržava hrvatsko članstvo u EU i dat će sve od sebe da se u vrijeme francuskog predsjedanja koje započinje u srpnju ove godine maksimalno dinamiziraju pregovori Hrvatske sa EU, rekao je Hubert Haenel te zaključio da se ulaskom Hrvatske zapravo ne događa proširenje EU, jer se Hrvatska samo vraća tamo gdje geografski, povijesno i svojim ukupnim kulturnim naslijeđem oduvijek i pripada, Europi. 

Autor: Služba za odnose s javnošću