Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković primio veleposlanicu Latvije Agnesu Kalninu

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković primio je u utorak novu veleposlanicu Latvije u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Budimpešti Agnesu Kalninu.

Predsjednik Odbora Hajduković i veleposlanica Kalnina razmijenili su mišljenja o bilateralnim odnosima Hrvatske i Latvije te aktualnim izazovima s kojima se suočavaju obje zemlje, kao i EU i njezino susjedstvo. 

Ocijenili su da su odnosi dvije zemlje prijateljski i vežu ih brojne sličnosti - zemljopisne, geopolitičke te slična povijesna iskustva, no potrebno je raditi na intenziviranju suradnje u brojnim područjima, među ostalim, dinamičnijoj suradnji dvaju parlamentarnih odbora nadležnih za europske poslove, međuparlamentarnih skupina prijateljstva te suradnji u području turizma.

Intenzivnija komunikacija parlamentaraca, bilo videokonferencijskim putem ili izravno, prilika je za razmjenu mišljenja o brojnim temama od zajedničkog interesa, sigurnosnim pitanjima, Istočnom partnerstvu, izazovima regije zapadnog Balkana, kao i aktualnoj situaciji u latvijskom susjedstvu, suglasni su Hajduković i veleposlanica Kalnina.

Hajduković i Kalnina razgovarali su i o iskustvima dviju zemalja vezanim uz problem iseljavanja stanovništva, pri čemu je latvijska veleposlanica spomenula tzv. program reemigracije latvijske Vlade kojim se pokušava privući iseljene Latvijce da se ponovno vrate u Latviju, a brojnu latvijsku dijasporu uključiti u pojedine procese odlučivanja. Osvrnuli su se i na aktualnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i Latviji u kojoj je cijepljeno više od 80 posto stanovništva.