Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević primio austrijske parlamentarce

Zagreb –  Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević i članovi Odbora zastupnici Domagoj Hajduković,  Bojan Glavašević, Vesna Pusić, Davor Ivo Stier, Franjo Lucić, Irena Petrijevčanin Vuksanović te vanjski članovi Odbora Natko Vlahović i Dominik Vuletić sastali su se u četvrtak s izaslanstvom odbora nadležnih za europske poslove Saveznog i Nacionalnog vijeća Austrije predvođeno  Reinholdom Lopatkom, predsjednikom Stalnog pododbora za europske poslove Nacionalnog vijeća Austrije. 

U središtu interesa austrijskih parlamentaraca bili su prioriteti predstojećega predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije s posebnim osvrtom na budućnost proširenja Europske unije na zemlje jugoistoka Europe. Pri tom su se sugovornici složili da su jasno opredjeljenje za europske vrijednosti, stvarno provođenje reformi i demokratska transformacija u zemljama JIE, osnovni elementi vjerodostojnosti ovoga procesa. 

Razgovaralo se i o perspektivi ulaska Hrvatske u Schengenski prostor, gospodarskim učincima korištenja europskih fondova u Hrvatskoj te socijalnoj politici EU-a, posebice, socijalnim pravima. Razmijenjena su mišljenja i o aktualnim izazovima EU-a poput unutarnjih i vanjskih migracija i novom višegodišnjem financijskom okviru EU-a.

Austrijsko izaslanstvo susrelo se u četvrtak i s Hrvatsko-austrijskom međuparlamentarnom skupinom prijateljstva, a sastankom s Odborom za vanjsku politiku u petak će završiti svoj radni posjet Hrvatskom saboru.