Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević primio ministricu za europske poslove Francuske Nathalie Loiseau

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević i članovi Odbora Bojan Glavašević, Davor Ivo Stier, Vesna Pusić i Marijana Balić sastali su se u petak s ministricom europskih poslova Francuske Nathalie Loiseau koja s izaslanstvom boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Hrvatsko-francuski bilateralni odnosi, jačanje Europske unije i njene konkurentnosti na globalnoj razini, razmjena mišljenja o budućnosti EU-a i izazovima s kojima se suočava te proširenje EU-a bile su središnje teme razgovora dvaju izaslanstava.

Govoreći o bilateralnim odnosima sugovornici su složni da su oni dobri te da naglasak u njihovom daljnjem razvoju treba staviti na gospodarsku suradnju, posebno industrijskog i energetskog sektora. – Francuska se nakon duljega vremena odsutnosti želi vratiti na područje jugoistoka Europe, kazala je ministrica Loiseau, što su pozdravili nazočni saborski zastupnici.

Veći dio sastanka bio je posvećen aktualnim europskim temama: izradi novog dugoročnog financijskog proračuna EU-a od 2020. u okolnostima nastalim nakon Brexita, prijedlogu EK-a za oporezivanjem dobiti za digitalne aktivnosti u EU-u, budućim mjerama za borbu protiv širenja govora mržnje, lažnih vijesti i dezinformacija na internetu, pitanju migracija u EU-u te jačanju zajedničke obrambene politike.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o pojedinim viđenjima francuskoga predsjednika Macrona vezanima za budućnost EU-a, poput stvaranja Europe inovacija, jačanja jedinstvene Europe uz očuvanje europske kulture i znanja i stvaranja Europe kao gospodarske i monetarne sile koja će u novim geopolitičkim okolnostima moći biti konkurentna na globalnoj razini.

Razgovaralo se i o strategiji proširenja Europske unije na zemlje jugoistoka Europe pri čemu je francuska strana istaknula važnost provođenja konkretnih mjera praćenja napretka i reformi u državama regije u okviru njihovog približavanja EU standardima. Ministrica Loiseau je kazala da će Francuska posebno insistirati na suzbijanju korupcije, borbi protiv organiziranog kriminala i uspostavi pravne države. U vezi s pristupanjem Hrvatske Schengenskom prostoru Loiseau je izrazila francusku podršku, no uz ispunjavanje svih postavljenih kriterija. Francuska je ministrica također ponudila pomoć Francuske hrvatskim kolegama u pripremama za predstojeće predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a.

Autor: Služba za medije