Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković pozvao građanke i građane da se uključe u raspravu o budućnosti Europske unije

Zagreb – Nakon što su supredsjedatelji Izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe Guy Verhofstadt, Ana Paula Zacarias i Dubravka Šuica u ponedjeljak predstavili novu digitalnu platformu Konferencije, predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskoga sabora Domagoj Hajduković poziva sve građanke i građane Hrvatske da se uključe i daju svoj doprinos raspravi o budućnosti Europske unije.

Višejezična digitalna platforma koja je dostupna na poveznici https://futureu.europa.eu/ predstavlja jedan od tri stupa Konferencije o budućnosti Europe, uz panele europskih građana i plenarnu skupštinu Konferencije. Platforma je središnje mjesto na kojemu se prikupljaju, analiziraju i objavljuju mišljenja, ideje i komentari građana o temama Konferencije, kao i doprinosi sa svih događanja organiziranih pod okriljem Konferencije.

Za pristup platformi građani i organizacije trebaju otvoriti „EU login“ korisnički račun koji će im omogućiti pristup pojedinim događanjima putem kojega mogu objaviti svoja mišljenja, ideje ili komentare te organizirati događanja u okviru Konferencije. Europska komisija pripremila je detaljne smjernice za sve korisnike digitalne platforme kao i za organiziranje događanja.

Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković ističe kako je Konferencija o budućnosti Europe jedinstvena u povijesti Europske unije, s obzirom na to da kreće upravo od građana kojima će omogućiti da izravno iznesu svoja mišljenja o različitim temama koje smatraju važnima za budućnost Unije. Početak rada Konferencije svečano će se obilježiti na Dan Europe, 9. svibnja 2021. godine u Europskome parlamentu u Strasbourgu.