Predsjednik Odbora za europske poslove Milošević otvorio konferenciju o inicijativi Europske snage solidarnosti

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević sudjelovao je u utorak na svečanoj konferenciji održanoj prigodom otvaranja programa Europske snage solidarnosti

Riječ je o programu Europske unije koji se nadovezuje na volontersku komponentu programa Erasmus+, koju novi program zamjenjuje i nadograđuje dodatnim financiranjem volonterskih projekata te novim mogućnostima za provedbu projekata stručnoga rada i projekata solidarnosti.

Domagoj Ivan Milošević istaknuo je kako je europska solidarnost u širem smislu ključna za opstanak i budućnost Europske unije, ali i da takva solidarnost treba uvažavati objektivne razlike između razvijenijih i manje razvijenih država članica. U tom je smislu ukazao na važnost sredstava namijenjenih koheziji radi povećanja konvergencije među državama članicama. Europske snage solidarnosti ocijenio je važnim projektom koji može doprinijeti razvoju europskog zajedništva te - uz ispravno usmjeravanje na države članice i sve mlade - može doprinijeti i smanjivanju razlika među članicama EU-a.

- Europske snage solidarnosti mogu mlade ljude upoznati s drugim članicama Unije i omogućiti im razmjenu mišljenja, stvaranje poznanstava i stjecanje radnih iskustava, uz istodobno davanje doprinosa razvoju lokalnih zajednica, rekao je Milošević.

U nastavku konferencije dodijeljene su nagrade za najinkluzivnije projekte Europske unije namijenjene mladima i priznanja Eurodeskovim multiplikatorima za informiranje mladih te su održani sajam volontiranja i panel-rasprava o solidarnosti. 
 

Autor: Odbor za europske poslove