Predsjednik Odbora za europske poslove Milošević primio izaslanstvo Parlamenta Valonije

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević sastao se u ponedjeljak s izaslanstvom Parlamenta Valonije koje je predvodio prvi potpredsjednik Parlamenta Christophe Collignon. Glavni naglasci susreta bili su usmjereni na europska pitanja, gospodarstvo, migracije i budućnost Europske unije.

Sugovornici su ukratko predstavili društveno-ekonomske prilike svojih država te razgovarali o izazovima i aktualnim političkim i gospodarskim pitanjima. 

Collignona su posebno zanimala rješenja za budućnost hrvatskih brodogradilišta, nezaposlenost i odlazak mladih u druge države. Govoreći o brodogradnji, Milošević je istaknuo kako se u toj grani gospodarstva jasno očituje neprovođenje potrebnih strukturnih reformi, posebice u godinama prije ulaska u Europsku uniju. - Kada govorimo o budućnosti brodogradnje, fokus treba staviti na znanja ljudi koje možemo nuditi diljem svijeta, a mlade ćemo zadržati u Hrvatskoj kada provedemo nužne reforme, rekao je Milošević. 

Sugovornici su se složili kako je za gospodarski rast važna kohezijska politika Europske unije čija su sredstva usmjerena smanjenju razlika među regijama. Razgovarali su o vanjskim i unutarnjim migracijama koje, po mišljenju sugovornika, dovode do promjena u demografskoj, političkoj, gospodarskoj i socijalnoj slici država koje su pogođene.

U nastavku je bilo riječi o pojavi euroskeptičnih stavova, o čemu je predsjednik Odbora za europske poslove rekao kako su oni u Hrvatskoj rezultat apatije građana i velikih očekivanja od članstva u Uniji. –Kada građanima ne ispunite očekivanja i ne isporučite rezultate dobijete apatiju, istaknuo je Milošević. 

Kao važnu temu obje su strane istaknule skoro hrvatsko predsjedanje EU-om, a razgovaralo se i o potrebi osnaživanja jasne i kvalitetne javne komunikacije političara te zaključili kako bilateralni i multilateralni susreti parlamentarnih izaslanstava razvijaju dijalog i predstavljaju dobru praksu razmjene iskustava i stavova o različitim temama.

U sklopu studijskog posjeta Hrvatskome saboru izaslanstvo Parlamenta Valonije sastalo se i s predstavnicima klubova zastupnika.