Predsjednik Odbora za europske poslove Milošević razgovarao s nizozemskim veleposlanikom Voskampom

Zagreb - Predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević razgovarao je u četvrtak s veleposlanikom Kraljevine Nizozemske Hendrikom Janom Voskampom o nizu aktualnih političkih i gospodarskih pitanja. 

Veleposlanik Voskamp je, predstavljajući svoj profesionalni put, naglasio kako je najviše bio vezan uz područje europskih poslova sudjelujući u stvaranju niza važnih europskih dokumenata te u tom kontekstu ponudio svu pomoć i iskustvo u pripremi hrvatskog predsjedanja Europskom unijom 2020. godine. – Imajući u vidu određene izazove koji će se naći pred Unijom u tom razdoblju, ali i pred regijom, vjerujem da će pomoć svakako biti dobrodošla, rekao je Voskamp. Zaključio je kako mu je u posebnom interesu surađivati s hrvatskom stranom upravo po pitanju Europske unije te zaštite interesa Nizozemske i Hrvatske kao njezinih članica.

Predsjednik Odbora za europske poslove Milošević zahvalio je na ponuđenom te naglasio kako je članstvo u EU-u za Hrvatsku vrlo važno, posebice kad se govori o gospodarskim i strukturnim reformama za koje se značajna sredstva koriste upravo iz europskih fondova. Kao određeni problem naveo je pitanje odlaska mladih visokoobrazovnih kadrova iz srednje i istočne Europe u zapadne države. – Trebamo osigurati uvjete da mladi ne odlaze i da one koji su otišli vratimo, a to možemo podizanjem standarda i nužnim strukturnim promjenama, rekao je Milošević.

Voskamp je istaknuo kako je jedan od načina osiguranja ostanka mladih poboljšanje investicijske klime, za što smatra, ima prostora, te da su za sigurnost, profitabilnost i uspostavljanje povjerenja ulagača odgovorne vladine institucije koje moraju osigurati određenu političku stabilnost. – Imate kvalitetne kadrove u što sam se uvjerio za nedavnog posjeta Rijeci gdje naši i vaši inženjeri zajedno rade na projektiranju i cjelokupnom inženjeringu za proizvodnju brodova, rekao je Voskamp.

Sugovornici su u nastavku razgovarali o situaciji u regiji, budućnosti Europske unije te boljem iskorištavanju sredstava iz EU fondova, posebno za strateške investicije.
 

Autor: Služba za medije