Predsjednik Odbora za europske poslove Milošević sastao se s potpredsjednikom Zaklade „Heritage“ Carafanom

Zagreb - Predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević razgovarao je u četvrtak s Jamesom Jayem Carafanom, potpredsjednikom američke Zaklade "Heritage" o nizu aktualnih gospodarskih i političkih pitanja. 

Carafano je uvodno predstavio jedan od projekata Zaklade - godišnje istraživanje o stanju gospodarskih sloboda. U nastavku je govorio o bilateralnim odnosima SAD-a i Hrvatske naglasivši kako se Hrvatska nalazi pri vrhu popisa strateški važnih država i kako je suradnja s Hrvatskom, na svim područjima, za američku stranu od velike važnosti. – Trebamo Hrvatsku kao snažnog, regionalnog lidera koji će na ovim prostorima osigurati gospodarski rast, stabilnost i sigurnost, zaključio je Carafano.

Milošević je ukratko predstavio rad Odbora za europske poslove i govorio o hrvatskom članstvu u Europskoj uniji, posebice u kontekstu gospodarstva, hrvatskom predsjedanju Unijom 2020. godine, gospodarskim trendovima u Hrvatskoj i regiji istaknuvši kako je Hrvatskoj u interesu ne samo njezin prosperitet već i prosperitet svih država u okruženju. Govorio je i o važnosti strateških investicija vezanih uz hrvatske luke, željeznicu, plinovod, LNG terminal te o projektima vezanim uz energetiku, naglasivši kako postoji još dosta prostora da se reforme započete u vrijeme pregovora za članstvo i dovrše, posebice one vezane uz javnu upravu, tržište rada i mirovinski sustav.  

Sugovornici su se dotaknuli i tema vanjskih i unutarnjih migracija unutar EU-a, odlasku mladih visokoobrazovnih kadrova iz srednje i istočne Europe u zapadne države, problemu ilegalnih migranta, učincima Brexita na budućnost EU-a te idućim europskim izborima. Razgovarali su i o globalnim međunarodnim izazovima i odnosima snaga u svijetu.

Autor: Služba za medije