Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić održao sastanak s predstavnicima Hrvata u Makedoniji

Zagreb - Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić primio je danas predstavnike Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji na čelu s predsjednikom i potpredsjednikom Zajednice Nenadom Živkovićem i Brankom Sekovanićem. Sastanku su nazočili i zastupnici Željko Raguž i Petar Škorić. 

Predstavnici Zajednice Hrvata u Makedoniji upoznali su zastupnike s problemima hrvatske nacionalne manjine u Makedoniji. - Hrvati u Makedoniji trebali bi imati povoljniji položaj i bolju mogućnost ostvarenja zajamčenih prava koja su im osigurana prema potpisanom i dogovorenom Sporazumu između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Makedonije o zaštiti prava hrvatske manjine u Republici Makedoniji i makedonske manjine u Republici Hrvatskoj, koji je potpisan 2007. godine u Splitu na marginama skupa „Adriatic-Baltic-Antlantic“, kazali su. 

Trebalo bi pojačati i bilateralnu te međuparlamentarnu suradnja dviju zemalja s ciljem svekolike pomoći i priznavanja hrvatske manjine u Makedoniji, posebice u kontekstu pitanja vezanih uz obrazovanje, zapošljavanje kao i uključenost predstavnika hrvatske manjine u parlamentarnoj aktivnosti Makedonije, kazali su. 

Predsjednik Odbora Božo Ljubić istaknuo je kako će se Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svome radu zalagati za ostvarenja prava hrvatske manjine u svijetu pa tako i hrvatske manjine u Makedoniji.
 

Autor: Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske