Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Bagarić posjetio gradišćanske Hrvate

Raspork - Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Bagarić, kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, boravio je 23. i 24 srpnja u Gradišću u posjetu gradišćanskim Hrvatima, a povodom završnog natjecanja 23. hrvatskog nogometnog kupa koji se odigrao u mjestu Raspork.

Hrvatski nogometni kup je jedna od tradicionalnih manifestacija koju organizira Hrvatsko kulturno društvo u Gradišću te okuplja Hrvate iz cijelog prostora Gradišća, ali i njihove prijatelje i sponzore iz Republike Hrvatske. Ovaj događaj je organiziran pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, a nazočio mu je i veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota te Ante Pavlović ispred Hrvatskog nogometnog saveza, kao i brojni drugi poslovni ljudi iz Hrvatske.

Gradišće (Burgeland) je regija u kojoj, u preko 50 manjih ili većih naselja, živi oko 40 tisuća Hrvata. Na ovom širem prostoru te u susjednim naseljima u Slovačkoj i Mađarskoj, procjenjuje se da živi preko 60 tisuća gradišćanskih Hrvata. Protivno vremenu dolaska, u vrijeme turskih osvajanja hrvatskih povijesnih prostora sadašnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine (16. stoljeće) i svim poteškoćama kroz koje su prolazili, gradišćanski Hrvati su sačuvali svoj jezik i kulturu. Uglavnom se bave poljoprivredom i pripadaju proizvođačima najkvalitetnijeg vina u Austriji. Istodobno, prema tamošnjim statistikama, ova austrijska regija ima najveći postotak visokoobrazovanih stanovnika. 

S druge strane, svojim organiziranjem kroz folklorna (tamburaška) društva pronijeli su svoju hrvatsku pjesmu diljem Europe i svijeta te su postali prepoznatljivo kulturno blago Austrije, ali i hrvatskog naroda u cjelini. Među pojedincima koji se osobito ističu, tj. imaju velike zasluge za organiziranost tamošnjih Hrvata je poznati vinogradar Mato Kliković.

U posljednje vrijeme gradišćanski Hrvati iskazuju svoju zabrinutost zbog politike uskraćivanja prava nacionalnim manjinama u Austriji te se uzdaju kako će Republika Hrvatska kroz vlastito zakonodavstvo (Strategiju i Zakon o Hrvatima izvan Republike Hrvatske), ali i na bilateralnoj razini zaštititi njihova prva kako bi i ubuduće čuvali i razvijali vlastiti hrvatski identitet i kulturu.

Autor: Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske