Predsjednik Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić primio ministricu pravosuđa Kosova Albulenu Haxhiu

Zagreb – Predsjednik i potpredsjednik Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić i Krunoslav Katičić te članica Odbora Ermina Lekaj Prljaskaj primili su u četvrtak ministricu pravosuđa Kosova Albulenu Haxhiu sa suradnicima. 

Govoreći o djelokrugu poslova Odbora za pravosuđe predsjednik tog saborskog radnog tijela Mišel Jakšić je posebno naglasio kako se sve odluke unutar Odbora donose konsenzusom i na dobrobit pravosudnog sustava i građana Hrvatske. Kosovskoj strani je uz riječi potpore u provedbi procesa reforme pravosudnog sustava iskazao i podršku na njihovom eurointegracijskom putu ponudivši u tom smislu razmjenu znanja i hrvatskog iskustva iz tog procesa.

Potpredsjednik Odbora Katičić također je istaknuo važnost dobre prakse suradnje opozicije i pozicije kada je riječ o pravosuđu jer se time daje važna poruka i potpora pravosuđu kao važnom segmentu demokracije.

Lekaj Prljaskaj je rekla kako Hrvatska Kosovu može predstavljati svojevrsnu odskočnu dasku na putu pristupanja EU uz pružanje kontinuirane pomoći, kako u području reforme pravosuđa tako i u drugim područjima ispunjavanje kriterija za članstvo u Uniji.

Zahvalivši Hrvatskoj na angažmanu, kada je riječ o potpori Kosovu na njegovom putu u EU, ministrica pravosuđa je potvrdila kako trenutno na Kosovu boravi niz hrvatskih pravnih eksperata koji s kosovskom stranom rade na prilagodbi pravnog sustava i ispunjavanju kriterija za članstvo. Također je napomenula i kako je Kosovo s određenim brojem EU država članica potpisao bilateralne sporazume kako u kaznenim tako i u građanskim stvarima te najavila da se početkom iduće godine očekuje i potpisivanje triju sporazuma s Hrvatskom. –Koristimo ovu priliku da naučimo nešto iz vašeg iskustva i prakse i nadamo se daljnjoj suradnji, posebno u svijetlu potpisivanja sporazuma o kojima smo razgovarali s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom, rekla je ministrica Haxhiu. 

U nastavku sastanka razgovaralo se o iskustvima međuinstitucionalne suradnje u području pravosuđa, posebice Odbora za pravosuđe Hrvatskoga sabora s Ministarstvom pravosuđa i uprave, ulozi kosovskog ministarstva pravosuđa u usklađivanju sudske prakse, međunarodnopravnoj pomoći te općenito o potencijalnim izazovima u funkcioniranju pravosuđa.

Delegacija kosovskih dužnosnika boravi u Hrvatskoj u sklopu provedbe projekta financiranog sredstvima EU-a „Reforma pravosuđa na Kosovu (EUKOJUST projekt)“ koji se provodi u suradnji s Njemačkom zakladom za međunarodnu pravnu suradnju (German Foundation for International Legal Cooperation – IRZ) i nizozemskim Centrom za međunarodnu pravnu suradnju (Center for International Legal Cooperation – CILC). U sklopu dvodnevnog studijskog boravka delegacija se sastala s predstavnicima hrvatskih pravosudnih tijela među kojima i s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom te predsjednikom Vrhovnog suda Radovanom Dobronićem.