Predsjednik Odbora za vanjske poslove Miro Kovač se susreo s rumunjskim državnim tajnikom za europske poslove Negrescuom

Zagreb – Predsjednik Odbora za vanjske poslove Miro Kovač održao je u ponedjeljak sastanak s državnim tajnikom za europske poslove Rumunjske Victorom Negrescuom. 

Glavna tema razgovora bila je suradnja dviju država u pripremi predsjedanja Vijećem Europske unije, budući da Rumunjska, Finska i Hrvatska čine takozvani Trio predsjedništva EU-a od siječnja 2019. do lipnja 2020.

Negrescu je iskazao interes za osnaživanje suradnje s hrvatskom stranom u pripremama za predsjedanje istaknuvši kako je važno međusobno iskomunicirati sve relevantne teme od nacionalnog interesa svih država kako bi se iste uvrstile u takozvani Trio program koji će krajem ove godine biti predan Glavnom tajništvu Vijeća EU-a. 

– Smatramo važnim prepoznati dugoročne ciljeve, usuglasiti zajedničke teme i prioritete predsjedanja koje ćemo predstaviti Vijeću u zajedničkoj agendi, rekao je Negrescu. 

U nastavku sastanka Negrescu je predstavio i neke konkretne, prvenstveno tehničke pripreme za predsjedanje, kao što je osnivanje posebnih radnih timova za predsjedanje unutar rumunjske vlade te posebnog parlamentarnog odbora za predsjedanje, naglasivši kako će parlamentarna dimenzija predsjedanja biti vrlo aktivna u smislu organizacije većeg broja susreta i sastanaka. 

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Kovač predstavio je ukratko hrvatske pripreme za predsjedanje naglasivši kako je u sklopu Ministarstva vanjskih i europskih poslova oformljena ustrojbena jedinica koja se bavi pripremama za predsjedanje. Govoreći o jačanju suradnje dviju država u pripremama za predsjedanje Kovač je rekao kako se odnosi Hrvatske i Rumunjske intenziviraju i politički i gospodarski, ali i u području turizma te kako smatra da će se i u pogledu zastupanja zajedničkih interesa u predsjedanju Vijećem EU-a također odvijati u istom smjeru. Kovač je istaknuo kako bi u se u prioritetima predsjedanja obiju država trebala naći potpora državama jugoistoka Europe na njihovom putu prema njihovom članstvu u EU-u. 

U nastavku sastanka razgovaralo se o kohezijskoj politici EU-a, boljem iskorištavanju EU sredstava, važnosti Dunavske strategije, ali i o izazovima koje čekaju Uniju u idućem razdoblju – od Brexita do usuglašavanja Višegodišnjeg financijskog okvira i migracija.
 

Autor: Služba za medije