Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić primio švicarskog veleposlanika Denisa Knobela

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić primio je u posjet švicarskog veleposlanika Denisa Knobela. 

Frano Matušić izrazio je srdačnu dobrodošlicu u Hrvatsku švicarskom veleposlaniku i zahvalio na pomoći Švicarske Hrvatskoj u poslijeratnoj obnovi kao i njenoj potpori hrvatskog puta u Europsku uniju. "Nadamo se da ćemo sljedeće godine za vrijeme mađarskog predsjedanja Europskom unijom završiti pregovore i potpisati Pristupni ugovor te da će Hrvatska 2012. godine postati punopravnom članicom Europske unije", rekao je Matušić. 

Švicarski veleposlanik istaknuo je impresivan rezultat Hrvatskoga sabora u posljednje tri godine u zakonodavstvu, misleći na usvajanje 260 zakona kojima se hrvatski pravni sustav usklađuje s europskom pravnom stečevinom. Govoreći o odnosu Švicarske prema regiji jugoistočne Europe, veleposlanik je rekao da je Švicarska vrlo uključena i zauzima se za regiju te želi dati svoj doprinos miru i stabilizaciji čitavog područja. Bilateralni odnosi s Hrvatskom i njen razvoj Švicarskoj su važni ponajprije stoga što naše dvije zemlje imaju dosta sličnosti, a povrh svega pripadnost krugu srednjeeuropskih zemalja, koje dijele istu tradiciju, povijesno nasljeđe, kulturu i razvojne preferencije itd. Švicarski veleposlanik ustvrdio je da je Hrvatska izuzetno napredovala u posljednjih 12 godina i bez sumnje će postati 28. članica Europske unije, u čemu je Švicarska bezrezervno podržava. Iako nije članica EU, Švicarska je aktivan partner EU i želi sudjelovati u izgradnji mirne i sigurne Europe. Također, u potpunosti je integrirana u europski gospodarski prostor, sudjeluje u kohezivnim fondovima Europske unije, razvojno-tehnološkim i znanstvenim projektima, obrazovnoj politici, regionalnim razvojnim projektima, sve do fiskalne politike koja je kompatibilna zemljama Europske unije. "Mi smo dio Europe i želimo doprinositi njenom razvoju i još boljoj integraciji pa stoga podržavamo i hrvatsko članstvo u Uniji". Naglasio je važnu ulogu hrvatske manjine u Švicarskoj koja daje aktivan doprinos izgradnji švicarskog društva, ali i razvoju bilateralnih odnosa Švicarske i Hrvatske. Također, napomenuo je da je sve veći broj švicarskih državljana koji žive u Hrvatskoj, trenutačno je njihov broj dvije tisuće. 

Govoreći o poticanju gospodarske suradnje između dviju država, Frano Matušić pozvao je švicarske gospodarstvenike i biznismene na ulaganje u infrastrukturne projekte u Hrvatskoj. Obostrano je ocijenjeno da je najbitnije stvoriti atraktivnu poduzetničku klimu, koja će administrativnu proceduru ubrzati što je moguće više i time stvoriti sve preduvjete da potencijalni ulagači pronađu svoje zanimanje za ulaganjem u Hrvatsku. Švicarski veleposlanik rekao je da će jedan od njegovih glavnih prioriteta tijekom mandata u Hrvatskoj biti upravo poboljšanje svekolike gospodarske suradnje između Hrvatske i Švicarske.

Autor: Služba za odnose s javnošću