Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić primio ukrajinskog veleposlanika Oleksandra Levčenka

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić primio je u službeni posjet veleposlanika Ukrajine Oleksandra Levčenka.

Ukrajinski veleposlanik izvijestio je predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora da se dogovaraju susreti povodom skorog dolaska predsjednika parlamenta Ukrajine u službeni posjet Hrvatskoj. Tijekom boravka u Hrvatskoj predsjednik ukrajinskog parlamenta posjetit će Lipik i otvoriti spomenik jednom od najvećih ukrajinskih pjesnika Ivanu Franku koji je boravio u tome gradu. Ovom važnom događaju nazočit će i ukrajinska zajednica u Hrvatskoj. Tijekom svoga boravka u Hrvatskoj predsjednik ukrajinskog parlamenta posjetit će Sveučilište u Zagrebu i Filozofski fakultet, a tim povodom bit će upriličeno svečano otvaranje Katedre za ukrajinistiku te razgovor sa studentima. 

Govoreći o međuparlamentarnim kontaktima obostrano je ocijenjeno da su oni dobri, u oba parlamenta djeluju parlamentarne skupine prijateljstva što je čvrsta osnova za još jače povezivanje parlamenata na razini srodnih odbora, znajući da dvije zemlje veže isti cilj, europske integracije i članstvo u Europskoj uniji. Ukrajinski veleposlanik napomenuo je da je nedavno u posjetu Hrvatskoj boravio zamjenik ministra vanjskih poslova za europske integracije Ukrajine. Hrvatska, koja je na pragu ulaska u Europsku uniju i koja je ispunila visoke kriterije članstva, je odličan primjer Ukrajini kojoj je ulazak u članstvo Europske unije također prioritet, naglasio je ukrajinski veleposlanik. Bilo je riječi i o mogućnosti još jačeg povezivanja i suradnje dviju država i vlada na planu europske strategije glede Dunava (Dunavska inicijativa). Gospodarska razmjena je na prilično niskoj razini, što još više potenciraju posljedice globalne gospodarske i financijske krize. Ipak, vizija postoji posebice na planu regionalnog povezivanja i prekogranične suradnje u realizaciji zajedničkih projekata koja je već otpočela između osam hrvatskih županija i osam oblasti u Ukrajini. 

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić potvrdio je odlične odnose između dviju zemalja. Hrvatska Ukrajinu smatra prijateljskom zemljom te joj želi pomoći i biti na raspolaganju što se tiče prenošenja i upoznavanja s iskustvima Hrvatske iz pregovora s Europskom unijom. Osvrnuo se na dovršetak izgradnje koridora Vc s hrvatske strane koji je od interesa za povezivanje Hrvatske i Ukrajine i brži dolazak ukrajinskih gostiju na Jadran, koji u sve većem broju posjećuju turistička odredišta na hrvatskoj obali. Što se tiče djelokruga poslova Odbora za vanjsku politiku Sabora, Frano Matušić rekao je da je Odbor koncentriran na intenziviranje pregovora s Europskom unijom radi njihovog završetka polovicom ove godine. Nakon toga slijedi proces ratifikacije gdje će Hrvatska nastojati da sve bude završeno do kraja sljedeće godine, dodao je Matušić. Naglasio je da je želja Hrvatske da cijela jugoistočna Europa bude zahvaćena procesom europskih integracija čime se jača sigurnost i stabilnost regije.
 

Autor: Služba za odnose s javnošću