Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Kovač sudjelovao na međunarodnom skupu u Beču o 5. obljetnici članstva Hrvatske u EU-u

Beč – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač sudjelovao je u utorak na međunarodnom skupu u Beču s temom: "Hrvatska: 5 godina u EU" u organizaciji bečkog Instituta za Podunavlje i Srednju Europu (IDM) i Austrijsko–hrvatskog društva u suradnji s Predstavništvom Europske komisije i Uredom Europskog parlamenta u Austriji te Erste Bankom.

- Hrvatska je danas uspješna priča, profitirala je od članstva u EU-u, a sada je na njoj da taj profit pretvori u gospodarsku korist, rekao je Miro Kovač u raspravi pred osamdesetak sudionika međunarodnog skupa.

Kovač je naveo i niz pozitivnih učinaka na gospodarskom području gdje se, po njegovim riječima, pokazuju pozitivni rezultati te bilježi stabilni gospodarski rast, pad nezaposlenosti, povećanje BDP-a, povećanje izvoza i oporavak malih poduzeća, ali i problem odlaska mladih ljudi. Od vidljivih projekata Kovač je izdvojio Pelješki most i istaknuo kako postoji mogućnost financiranja i drugih infrastrukturnih projekata iz europskih fondova poput onih željezničkih te je rekao kako se za uspješno povlačenje sredstava iz fondova moraju priložiti kvalitetni projekti.

Odgovarajući na pitanja o graničnom sporu sa Slovenijom, koja bi mogla biti protiv ulaska Hrvatske u Schengenski prostor, Kovač je rekao da je Hrvatska spremna na pregovore i u tom kontekstu izložio prijedlog rješenja koje su postigle Njemačka i Nizozemska o korištenju zaljeva u Sjevernom moru. 

Kovač se osvrnuo i na odnos Europske unije prema Jugoistočnoj Europi te istaknuo kako se EU mora aktivnije i učinkovitije angažirati u svom dvorištu odnosno u Jugoistočnoj Europi. Također je rekao da je nedopustivo da su se donosile neusuglašene odluke koje imaju dalekosežnije posljedice za EU, kao što je bio slučaj u migracijskoj krizi.
 

Autor: Hina/Odbor za vanjske poslove