Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac primio češkog veleposlanika Karela Kühnla

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac primio je u posjet veleposlanika Češke Republike u RH Karela Kühnla.

Sugovornici su se uvodno složili da su bilateralni odnosi dviju zemalja prijateljski i bez otvorenih pitanja. Tema sastanka bili su budući modeli suradnje i vanjskopolitički prioriteti Hrvatske u slijedećem razdoblju. U tom kontekstu, razgovaralo se o posjetu Odbora za vanjsku politiku, sigurnost i obranu češkog Senata Odboru za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora.

Govoreći o postupku ratifikacije pristupnog ugovora, veleposlanik Karel Kühnl naglasio je da u Češkoj vlada iznimno pozitivna politička klima prema pristupanju Hrvatske EU. Hrvatski sabor, dodao je Pupovac, intenzivirat će parlamentarnu diplomaciju u sljedećem razdoblju, između ostalog, i zbog procesa ratifikacije pristupnog ugovora.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac predstavio je vanjskopolitičke prioritete, a to su završetak procesa pristupanja EU, novo pozicioniranje Hrvatske u okviru zajednice europskih naroda te proaktivnija politika promicanja suradnje sa susjednim zemljama s kojima Hrvatska dijeli niz interesa. Na sastanku je najavljeno i sudjelovanje obiju zemalja na sljedećoj donatorskoj konferenciji koja će se održati u Sarajevu u travnju ove godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću