Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac primio srbijanskog veleposlanika Stanimira Vukićevića

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac primio je u službeni posjet veleposlanika Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Stanimira Vukićevića. Obostrano je konstatirano da je bitno unapređenje bilateralnih odnosa, a zajednički je interes europska budućnost regije. 

"Želimo da Srbija u ožujku dobije status kandidata, kao što se nadamo da i druge zemlje regije imaju europsku perspektivu", izjavio je Pupovac. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku rekao je da je regija jugoistoka Europe i njezino pozicioniranje u europskom prostoru od vitalnog značaja za hrvatske nacionalne interese, što se prepoznaje u hrvatskoj vanjskoj politici. Naglasio je da Hrvatska i Srbija kao rijetko koje zemlje na europskom prostoru imaju zajedničku odgovornost za prošlost i budućnost, ne samo svojih zemalja, već i regije. Uz zajednički interes jačanja stabilnosti i sigurnosti regije, suradnja dviju zemalja potrebna je i radi poticanja uzajamne zaštite nacionalnih manjina, kao i suradnje pravosudnih tijela i policije u zajedničkoj borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, naglasio je Pupovac. Što se tiče otvorenih pitanja, prioritetna su ona koja se tiču prognanih i nestalih osoba. Obostrano je iskazano uvjerenje da će vlade Hrvatske i Srbije uložiti dodatne napore da se ubrza rješavanje ovih pitanja, posebice da se nađu odgovori na ona najbolnija o nestalima. Također, treba uložiti dodatan napor oko otklanjanja svih nejasnoća vezanih za procesuiranje ratnih zločina. Govoreći o zadaćama Odbora za vanjsku politiku u novom sazivu Hrvatskoga sabora, Pupovac je istaknuo da će europski, ali i regionalni okvir vezan ponajprije uz temu daljnjeg europskog proširenja, imati prioritet u radu Odbora. U tom smislu Odbor razmišlja o pronalasku modaliteta suradnje srodnih odbora regije, a sa zadovoljstvom će prihvatiti svaku sličnu inicijativu. U ovoj godini hrvatski je glavni cilj potaknuti što je moguće više proces ratifikacije Pristupnog ugovora u članicama EU. 

Veleposlanik Srbije istaknuo je da je Srbija spremna sva otvorena pitanja rješavati na bilateralnoj razini u korist obje države i dva naroda. Izrazio je uvjerenje da će suradnja u budućnosti biti inkluzivnija, uključujući pritom i međuparlamentarne odnose, za koje postoji potencijal jačanja. Čestitao je Hrvatskoj na uspješnom završetku pregovora, potpisivanju Pristupnog ugovora i uspjehu referenduma, kao i na sveukupnom napretku, što je put kojim želi ići i Srbija. Drugim riječima, vanjskopolitički prioriteti Srbije sukladni su hrvatskima po pitanju suradnje u regiji, kao i eurointegracija. "Politika Europske unije je politika rješavanja sukoba i to smo prepoznali. Srbija želi razvijati dobrosusjedske odnose s Hrvatskom, a kako se ti odnosi mogu reflektirati na cijelu regiju, njihova važnost je tim veća", istaknuo je veleposlanik.

Autor: Služba za odnose s javnošću