Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac s egipatskom veleposlanicom Iman Elfarr o političkoj situaciji u Egiptu

Zagreb – Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac sastao se u utorak u Hrvatskome saboru s veleposlanicom Arapske Republike Egipat u RH Iman Mohamed Medhat Elfarr, koja ga je izvijestila o trenutačnoj političkoj situaciji, postojanju novog izbornog zakona te o pripremama za predstojeće parlamentarne izbore u Egiptu u listopadu ove godine.

Pupovac je izrazio nadu da će parlamentarni izbori proteći u najboljem mogućem redu što bi nakon konstituiranja parlamenta omogućilo funkcioniranje demokratskih institucija te posljedično dovelo do stabilizacije političke situacije u Egiptu, ali i u cjelokupnoj regiji.

Na upit o trenutačnim mogućnostima djelovanja nevladinih organizacija u Egiptu, Elfarr je izvijestila Pupovca kako je izrađen prijedlog zakona o nevladinim organizacijama koji je već u javnoj raspravi te bi se trebao donijeti nakon konstituiranja parlamenta.

Pupovac je ukratko informirao Elfarr o završnim pripremama Hrvatske za punopravno članstvo u EU-u, jačanju administrativnih kapaciteta za poslove povezane s Europskom unijom te apsorpciju financijskih sredstava iz strukturnih i kohezijskih fondova. Ujedno je izvijestio egipatsku veleposlanicu o održavanju tematske sjednice Odbora za vanjsku politiku na temu Republika Hrvatska i Mediteran 6. svibnja ove godine, kako bi se razmotrile trenutačne političke situacije u mediteranskim zemljama, te o mogućnosti suradnje.

Elfarr je zaključno izrazila nadu kako će nakon parlamentarnih izbora u Egiptu doći do osnivanja međuparlamentarne skupine prijateljstva što bi omogućilo jačanje parlamentarne suradnje dviju zemalja.
 

Autor: Služba za medije