Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac sastao se s veleposlanikom Ukrajine Oleksandrom Levčenkom

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac održao je sastanak s veleposlanikom Ukrajine u RH Oleksandrom Levčenkom.

Veleposlanik Levčenko uvodno je čestitao domaćinu na novoj dužnosti izrazivši pritom želju za daljnjim produbljivanjem parlamentarne suradnje dviju država. Milorad Pupovac odgovorio je da će Hrvatski sabor, a posebno Odbor za vanjsku politiku i dalje voditi proaktivnu politiku poticanja suradnje s prijateljskim državama. Govoreći o unaprjeđivanju gospodarskih odnosa, Oleksandar Levčenko je rekao da je Ukrajina zainteresirana za suradnju na području brodogradnje i metalurgije. Kao posebno perspektivan model, složili su se sugovornici, izdvojena je suradnja regija i poticanje malih i srednjih poduzeća na zajedničke projekte. Također, dodao je veleposlanik Levčenko, izravna avionska linija Zagreb – Kijev imala bi pozitivan učinak na jačanje gospodarskih, ali i kulturnih odnosa dviju zemalja.

Milorad Pupovac čestitao je Ukrajini na predsjedanju Srednjeeuropskom inicijativom (SEI). Također, u svjetlu početka ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora, predsjednik Odbora još jednom je ponudio intenzivniju razmjenu iskustava o procesu pristupanja s Ukrajinom. Sugovornici su se osvrnuli i na odnose sa susjednim državama, posebno sa Bosnom i Hercegovinom. Milorad Pupovac je naglasio da Hrvatska ima ustavnu obvezu brinuti o položaju Hrvata u BIH te će i dalje doprinositi stabilizaciji i unaprjeđenju odnosa triju konstitutivnih naroda. "Nadam se da će i aktualni sastanak predsjednika Hrvatske i Srbije sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine otvoriti nove putove za suradnju", zaključio je Pupovac.

Autor: Služba za odnose s javnošću