Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač susreo se sa stipendistima Zaklade Hanns Seidel

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač primio je u ponedjeljak dvadeset i pet novinara, stipendista Instituta za stipendiranje i izobrazbu novinara njemačke Zaklade Hanns Seidel koje je predvodio prof. Hans-Peter Niedermeier.

Stipendisti, koji se nalaze u petodnevnome radnom posjetu Hrvatskoj, posebno su bili zainteresirani za hrvatska stajališta o proširenju Europske unije i o budućnosti Europske unije općenito te za aktualne hrvatske strateške ciljeve.

Predsjednik Odbora Kovač, govoreći o procesu proširenja Europske unije, izrazio je optimizam, ali isto tako naglasio važnost ispunjavanja svih kriterija od strane država kandidatkinja, posebno Srbije oko poglavlja dvadeset i tri. Pojasnio je također aktualnu situaciju u Hrvatskoj te istaknuo nužnost nastavka gospodarskoga oporavka, ali i reforme obrazovanja, što su preduvjeti ostanka mladih u Hrvatskoj.

Iako EU prolazi kroz razdoblje promjene, Kovač je istaknuo kako EU i dalje ostaje hrvatski najvažniji strateški partner, posebice neke zemlje članice poput Njemačke, Slovenije, Austrije i Italije. Njemačke stipendiste zanimalo je i hrvatsko stajalište o situaciji u Ukrajini, a koje im je Kovač također obrazložio.

Autor: Služba za medije