Predsjednik Odbora za zaštitu okoliša Branko Bačić sastao se s mađarskim veleposlanikom Gáborom Ivánom

Zagreb - Predsjednik Odbora za zaštitu okoliša Branko Bačić održao je sastanak s veleposlanikom Mađarske u RH Gáborom Ivánom.

Branko Bačić zahvalio je uvodno veleposlaniku na kontinuiranoj pomoći Mađarske Hrvatskoj u procesu pristupanja EU, posebno u završnoj fazi pregovora te brzoj ratifikaciji Ugovora o pristupanju RH-EU. Veleposlanik Iván odgovorio je da je Hrvatska iznimno blizak partner Mađarskoj što dokazuje i činjenica da je Mađarska prva država u kojoj je u potpunosti zaključen proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora.

Govoreći o novom sazivu Sabora, Branko Bačić naznačio je da će najjača oporbena stranka i dalje podržavati sve nacionalne strateške interese, posebno punopravno članstvo Hrvatske u EU te one projekte Vlade za koje ocijene da imaju za cilj jačanje gospodarstva i stabilizaciju javnih financija.

Na sastanku se razgovaralo i o daljnjem intenziviranju dugogodišnje suradnje dvaju parlamentarnih odbora nadležnih za zaštitu okoliša, a koja se ostvaruje naizmjeničnim posjetima i sastancima. Naglašeno je da je posljednji sastanak ova dva parlamentarna odbora održan u listopadu 2010. godine u Zagrebu te da se planira i u ovom sazivu nastaviti dosadašnja suradnja. 

Kao projekte od posebnog zajedničkog značaja, Branko Bačić izdvojio je Dunavsku strategiju te uspostavu prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u koji su uključene Hrvatska, Mađarska, Austrija, Slovenija i Srbija. Osvrnuvši se na Deklaraciju o potpori Inicijative za proglašenje regije Alpe-Adria područjem slobodnim od genetski modificiranih organizama (GMO), sugovornici su se složili da će se intenzivna suradnja dvaju parlamentarnih odbora nastaviti i na tom području. Sastanak je zaključen dogovorom o daljnjoj suradnji.

Autor: Služba za odnose s javnošću