Predsjednik Sabora Boris Šprem primio izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Republike Slovenije

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Republike Slovenije koje u posjetu Hrvatskoj predvodi predsjednik odbora Jožef Horvat.

Pozdravljam činjenicu što ste nakon parlamentarnih izbora najprije posjetili Hrvatsku, kazao je uvodno predsjednik Sabora Boris Šprem dodavši kako je to dokaz dobrih želja da odnosi Hrvatske i Slovenije još više napreduju. Naglasio je kako su prijateljski i dobrosusjedski odnosi Hrvatske i Slovenije u trajnom i obostranom interesu obiju država. Govoreći o referendumu za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, istaknuo je da su okolnosti u kojima je Hrvatska provela referendum bile sasvim drukčije od onih u zadnjim dvama krugovima proširenja EU. "Jednoglasna ratifikacija Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji u Hrvatskom saboru govori da smo postigli apsolutni konsenzus političkih snaga", rekao je predsjednik Sabora te izrazio uvjerenje da to olakšava daljnju provedbu reformi. Izrazio je i očekivanje da će Slovenija biti među prvim članicama EU koje će ratificirati hrvatski Ugovor o pristupanju.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Jožef Horvat izrazio je zadovoljstvo poboljšanjem odnosa Hrvatske i Slovenije te je u tom kontekstu posebno istaknuo gospodarske odnose. Slovenija je treći vanjskotrgovinski partner Hrvatske, a zadnjih se godina bilježi rast hrvatskog izvoza u Sloveniju. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 2011. godine 78 posto. U vezi s ratifikacijom hrvatskog Ugovora o pristupanju u slovenskom parlamentu kazao je da će Slovenija izabrati "optimalan trenutak za Republiku Hrvatsku i Republiku Sloveniju". Pritom je istaknuo stabilizacijsku ulogu obiju država za cijelu regiju. Predsjednik Odbora za europske poslove Državnog zbora Roman Jakić izrazio je zadovoljstvo ishodom hrvatskog referenduma o članstvu u Europskoj uniji kao i želju da slovenski parlament Ugovor o pristupanju ratificira u najskorije vrijeme.

Na sastanku s izaslanstvom Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora sudjelovali su i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac te predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar. Obojica su izrazila pozitivna očekivanja od ovog posjeta slovenskoga parlamentarnog izaslanstva Hrvatskoj.

Autor: Ured predsjednika Sabora