Predsjednik Sabora Boris Šprem primio korejskog veleposlanika Seonga Unga Parka

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Koreje Seonga Unga Parka. U razgovoru je izražena obostrana želja za tješnjom suradnjom, prije svega na području gospodarstva.

Predsjednik Sabora je izrazio zadovoljstvo što se s veleposlanikom susreo nakon uspješno provedenog referenduma o članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji s obzirom na to da Republika Koreja s Europskom unijom ima snažnu gospodarsku suradnju. Izrazio je uvjerenje da će uslijediti novi val investicija u Hrvatsku iz država članica Europske unije, ali je naglasio i da bi Hrvatska i Koreja razdoblje do srpnja 2013. godine trebale iskoristiti da intenziviraju odnose, kako na političkom tako i na gospodarskom planu. „Potencijali u sferi gospodarskih odnosa su veliki, naročito u pogledu investicija u brodogradnju i infrastrukturu“, dodao je. „Imamo i vrlo dobru parlamentarnu suradnju“, rekao je predsjednik Šprem i podsjetio na to da je voditelj hrvatsko-korejske skupine prijateljstva u prošlom sazivu Sabora bio sadašnji ministar financija Slavko Linić.

„Republika Koreja je bila prva među azijskim zemljama koja je s Europskom unijom zaključila ugovor o slobodnoj trgovini, a ugovor je stupio na snagu prošle godine“, istaknuo je veleposlanik Seong Ung Park i dodao da broj korejskih turista, koji dolaze u Hrvatsku, iz godine u godinu ubrzano raste, što je vrlo dobar znak. Obavijestio je predsjednika Sabora da je ekipa korejske televizije ovdje nedavno radila reportažu o Hrvatskoj koja će se tijekom nekoliko tjedana prikazivati na korejskoj televiziji. Izrazio je nadu da će gospodarski odnosi biti intenzivirani jer postoji interes korejskih tvrtki za ulaganjem u Hrvatskoj. Predsjedniku Sabora je potvrdio da Koreja želi nastaviti i proširiti parlamentarnu suradnju s Hrvatskom. Izrazio je očekivanje da bi se to moglo i ostvariti već ove godine, nakon što u travnju budu održani izbori za korejski parlament.

Autor: Ured predsjednika Sabora