Predsjednik Sabora Boris Šprem primio šefa Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paula Vandorena

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet šefa Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, veleposlanika Paula Vandorena i razgovarao s njime o rezultatu referenduma za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji te o nastavku suradnje.

U razgovoru je obostrano izraženo zadovoljstvo pozitivnim ishodom referenduma. Predsjednik Sabora je podsjetio da je Hrvatska imala dug i težak put do referenduma, ali i da želi poštovati pravila Europske unije. U tom smislu je osobito važnim ocijenio jedinstven stav svih hrvatskih parlamentarnih stranaka da je hrvatsko članstvo u EU strateški nacionalni interes. „U Deklaraciji o članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji kao strateškom interesu Republike Hrvatske odlučili smo se za daljnji nastavak reformi“, naglasio je predsjednik Šprem.

U osvrtu na rezultat referenduma upozorio je na to koliko je važno dovesti u red popis hrvatskih birača. Istodobno je izrazio uvjerenje da će to biti i provedeno do lokalnih izbora u svibnju 2013. godine. Iznio je i stručne procjene o izlasku birača na referendum o članstvu Hrvatske u EU prema kojima je taj postotak iznosio 56-59 posto. „Nakon skore ratifikacije Ugovora o pristupanju u Hrvatskom saboru očekujemo da će proces ratifikacije u zemljama članicama EU proteći brzo“, rekao je predsjednik Sabora obavijestivši šefa Delegacije EU da smo trenutačno usredotočeni na peti krug pretpristupnog monitoringa.

Šef Delegacije EU-a u RH Vandoren se suglasio s potrebom revizije biračkih popisa naglasivši kako je to važno i za izbore za Europski parlament. Izrazio je uvjerenje da je konsenzus hrvatskih političkih stranaka u pogledu ulaska Hrvatske u EU bio jedan od odlučujućih elemenata koji je omogućio zaključenje pregovora u lipnju 2011. godine. Predsjednika Sabora izvijestio je o namjeri Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj da i nakon referenduma nastavi informirati hrvatsku javnost o Europskoj uniji „kako bi hrvatsko društvo prilikom ulaska u EU bilo sasvim spremno iskoristiti sve prednosti članstva“. Posebno je napomenuo da treba paziti na to da zakonski prijedlozi ne budu u suprotnosti s onime što je dogovoreno tijekom pretpristupnih pregovora. „Institucije i članice EU-a to pozorno prate, a ratifikaciju tek treba provesti“, upozorio je šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Vandoren i ponudio stručnu te savjetodavnu pomoć.

Autor: Ured predsjednika Sabora