Predsjednik Sabora Boris Šprem primio veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Davida Slinna

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Davida Slinna.

Izrazivši zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa, predsjednik Sabora kazao je da Hrvatska, kao saveznik u NATO-u i budući partner u Europskoj uniji, želi produbiti partnerske odnose s Velikom Britanijom. „Najvećim prioritetom smatramo gospodarske odnose. Hrvatska vidi puno veće mogućnosti ulaganja, pogotovo uoči ulaska u EU. Promijenila se klima, od vlade se očekuje puno, ali već se vide i prvi rezultati“, rekao je. Britanskom je veleposlaniku najavio izmjene zakona važnih za poticanje inozemnih ulaganja, ali je ukazao i na potrebu da „promijenimo ponašanje u praksi, da više ne bude prepreka ulaganjima“. Izrazio je želju za daljnjim intenziviranjem parlamentarne suradnje te je veleposlanika informirao o najavljenim izmjenama Poslovnika Hrvatskoga sabora kojima je cilj veća demokratizacija i bolja učinkovitost rada hrvatskoga parlamenta, prvenstveno radi bolje kvalitete zakona.

„Područje suradnje, za koje smo snažno zainteresirani, pomoć je hrvatskim institucijama da razviju kapacitete za članstvo u Europskoj uniji“, istaknuo je uvodno veleposlanik David Slinn. Kazao je kako Velika Britanija snažno podržava ulazak Hrvatske u EU  i da „treba iskoristiti novu situaciju, jedinstvenu priliku baš u razdoblju uoči hrvatskog pristupanja“ za povećanje ulaganja britanskih tvrtki čiji interes za dolazak u Hrvatsku postoji. Govoreći o ratifikaciji Ugovora o pristupanju u britanskom parlamentu, naglasio je da je „apsolutno važno da izvješće o monitoringu bude pozitivno“.

Autor: Ured predsjednika Sabora