Predsjednik Sabora Gordan Jandroković održao sastanak s ministrom vanjskih poslova Japana Tarom Konom

Tokio – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković posjet Tokiju završio je sastankom s ministrom vanjskih poslova Tarom Konom i ministrom za prostor, infrastrukturu, promet i turizam Keiichijem Ishiijem.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković i ministar Kono izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim razvojem prijateljskih bilateralnih odnosa te istaknuli važnost redovne razmjene posjeta na svim razinama i održavanja političkog dijaloga.

Suglasili su se da središte bilateralne suradnje u sljedećem razdoblju treba biti na osnaživanju gospodarske suradnje, pri čemu su istaknuta dva primjera japanskih ulaganja - tvrtki Kali tuna i Yazaki. Turizam je također jedno od područja zajedničkog interesa gdje postoji prostor za daljnji rast.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o sigurnosnoj situaciji u japanskom okruženju, aktualnim globalnim i europskim pitanjima, posebno u svjetlu nedavno održanih izbora za Europski parlament i skorog hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. Razgovaralo se i o situaciji u jugoistočnoj Europi.