Predsjednik Sabora Gordan Jandroković otkrio klesanu kamenu ploču na hrvatskome jeziku u Papinskoj bazilici sv. Marije Velike

Vatikan - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković za posjeta Svetoj Stolici u Papinskoj bazilici svete Marije Velike prisustvovao je misi na hrvatskome jeziku koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te je u krstionici Bazilike zatim otkrio klesanu kamenu ploču na hrvatskome jeziku i glagoljskom pismu.

Pločom se komemorira činjenica da je papa Hadrijan II još 868. godine odobrio starocrkvenoslavensku liturgiju i glagoljske liturgijske knjige, čime su se jedino Hrvati koristili u kontinuitetu zapadne rimske liturgije sve do II Vatikanskog sabora i uvođenja vernakularnih jezika u opću liturgiju. Pokrovitelji postavljanja ploče su Hrvatski sabor i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je kako se njezinim postavljanjem na ovome svetom mjestu ostavlja neizbrisiv trag o dubokoj povijesnoj vezi Hrvata i Katoličke crkve. 

- Od dolaska Hrvata na današnje prostore pa sve do stvaranja samostalne Republike Hrvatske, odnosi s Apostolskom stolicom za Hrvate su bili od velikog značaja, naglasio je u obraćanju na svečanosti otkrivanja ploče Jandroković te dodao kako su usko surađujući sa svim hrvatskim vladarima, pape sudjelovale u svim važnim povijesnim događajima te uvelike pridonijeli razvoju hrvatske kulturne i jezične baštine i identiteta. Istaknuo je i da je postavljanje ove, prvi put u povijesti hrvatske ploče u Vatikanu, koja nije na latinskom ili talijanskom jeziku, upravo potvrda hrvatske tisućljetne prisutnosti u kršćanstvu i katoličanstvu zapadne tradicije te da ta neraskidiva povezanost Hrvata s Katoličkom crkvom i rimsko-latinskom kulturom traje već četrnaest stoljeća.

- Pobožnost i osjećaj pripadnosti katoličanstvu bile su one vrijednosti koje su očuvale kroz stoljeća hrvatski narod i odredile njegov hrvatski nacionalni identitet. Vjera i katoličanstvo uvijek su kroz povijest, a posebno onu noviju, bili simbol nacionalnog jedinstva, kohezije, opstojnosti, otpora i borbe za slobodu, rekao je predsjednik Sabora te istaknuo kako je Sveta Stolica, kao što je uvijek prepoznavala znakove vremena, tako  prepoznala i razumjela hrvatsku borbu za vlastitom državom i bila prva suverena država, uz Island, koja je priznala suverenost i neovisnost Hrvatske te poručio kako joj hrvatski narod na tome izražava duboku zahvalnost, ali i zahvalnost i ponos što je Hrvatsku u samo 27 godina njezine neovisnosti četiri puta posjetio Sveti Otac, koja se potvrđuje i postavljanjem ove ploče u Papinskoj bazilici sv. Marije Velike, poručio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora