Predsjednik Sabora Gordan Jandroković primio predsjednika Vlade Irske Lea Varadkara

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjednika Vlade Irske Lea Varadkara koji je u službenom posjetu Hrvatskoj.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo razvojem prijateljskih obostranih odnosa, bez otvorenih pitanja i uz veliki intenzitet posjeta na visokoj razini u zadnje dvije godine. Sugovornici su suglasni kako postoji obostrana želja i volja da se ti odnosi unaprijede na svim područjima od zajedničkog interesa, prije svega na području gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva, informatičke tehnologije, kulture, znanosti, sveučilišne suradnje te one povezane s hrvatskom dijasporom u Irskoj. 

Kada je riječ o parlamentarnoj suradnji, nakon posjeta predsjednika Zastupničkog doma Parlamenta Irske Seána Ó Fearghaíla u ožujku ove godine, ona će biti dodatno osnažena posjetom Irsko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva Hrvatskoj u listopadu ove godine.

Razgovaralo se i o iskustvima Hrvatske tijekom petogodišnjeg članstva u Europskoj uniji te o njezinim sljedećim prioritetima – pristupanju europodručju i uvođenju eura, a razmijenjena su mišljenja i o budućnosti Europske unije, s posebnim naglaskom na povlačenje Ujedinjene Kraljevine.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora