Predsjednik Sabora Gordan Jandroković prisustvovao svečanom koncertu u prigodi pete godišnjice pristupanja Hrvatske Europskoj uniji

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković prisustvovao je svečanom koncertu u prigodi obilježavanja pete godišnjice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, koji je pod pokroviteljstvom Vlade RH te Ministarstva vanjskih i europskih poslova održan u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. 

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović-Burić uoči svečanoga koncerta uključili su se u specijalnu emisiju HTV-a "5 godina RH u EU" izravno iz Hrvatskoga narodnog kazališta. 

Pet godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji imalo je pozitivan učinak na hrvatsko gospodarstvo koje se oporavlja i raste, a dobri gospodarski rezultati i promjena društvenog ozračja smanjit će potrebu za iseljavanjem hrvatskih građana, istaknuli su najviši državni dužnosnici tom prigodom.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ocijenio je u povodu pete obljetnice članstva u Europskoj uniji da Hrvatska mora ubrzati reforme i ojačati konkurentnost kako bi uhvatila priključak s najrazvijenijim europskim zemljama, te podsjetio da je zemlja bila izložena agresiji i imala težak put pristupanja EU. Govoreći o aktualnim gospodarskim pokazateljima, rekao je da hrvatske gospodarske brojke nisu loše, rastemo po stopi o tri posto, značajno se povećao izvoz, kreditni rejting podizan je dva puta, imamo proračunski suficit, postoji čitav niz razloga da bismo mogli biti zadovoljni, uključujući i turizam koji ruši rekorde. Koristeći fondove EU krećemo s velikim investicijama kako što su izgradnja pelješkog mosta i modernizacije željezničkih pruga te na tisuće projekata vezanih za gradove, općine i privatni sektor koji unapređuju život u malim sredinama. - istaknuo je predsjednik Sabora Jandroković.

Govoreći o iseljavanju iz Hrvatske, Jandroković je podsjetio da Hrvatska nije prva članica iz koje je otišao veliki broj ljudi uzevši za primjer Poljsku i Rumunjsku. Istaknuo je da smatra da će se stvaranjem uvjeta za njihov povratak "kroz promjenu društvenog ozračja, kroz dobre gospodarske rezultate, gospodarskim rastom i investicijama, ulaganjem u obrazovanje, demografskim mjerama koje je Vlada donijela, smanjivati potreba za odlaskom " i izrazio je uvjerenost da će se dio hrvatskih građana vratiti u domovinu.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora