Predsjednik Sabora Gordan Jandroković se u Tallinnu sastao s predsjednicima francuskog i poljskog parlamenta

Tallinn – Na marginama Konferencije predsjednika parlamenata Europske unije koja se od 23. do 24. travnja održava u Tallinnu, predsjednik Jandroković sastao se u utorak s predsjednikom francuske Nacionalne skupštine Françoisom de Rugyjem te predsjednikom poljskog Sejma Marekom Kuchcińskim.
 
S francuskim sugovornikom razmijenjena su mišljenja o aktualnim europskim temama – budućnosti Europske unije, novom Višegodišnjem financijskom okviru i Brexitu.

Tom prilikom Jandroković je upoznao svog francuskog kolegu s hrvatskim prioritetima i tražio potporu, posebno za pristupanje schengenskom području.

Razgovaralo se i o bilateralnoj suradnji, koja je ocjenjena strateškom i dinamičnom, te o osnaživanju parlamentarnih odnosa, s naglaskom na suradnju odbora za europske i vanjske poslove.

Predsjednik Sabora Jandroković pozvao je Rugyja u službeni posjet Hrvatskoj što je francuski kolega sa zadovoljstvom prihvatio. Nadalje su razmijenjena mišljenja o situaciji u jugoistočnoj Europi s naglaskom na Srbiju te na politiku proširenja.

Tijekom bilateralnog susreta s predsjednikom Sejma Marekom Kuchcińskim razgovori su vođeni o bilateralnoj suradnji i osnaživanju parlamentarnih odnosa, osobito u okviru Inicijative tri mora.

U tom smislu, dogovoreno je da se inicira razmjena mišljenja parlamenata država uključenih u ovu Inicijativu. Nadalje su razmijenjena mišljenja i o situaciji u jugoistočnoj te srednjoj i istočnoj Europi.
 
Predsjednik Kuchciński pozvao je predsjednika Jandrokovića na zajedničko zasjedanje poljskog Sejma i Senata koje će se održati 13. srpnja ove godine u povodu 550. obljetnice prvog plenarnog zasjedanja poljskog parlamenta te na sastanak predsjednika srednje Europe.

Autor: Ured predsjednika Sabora