Predsjednik Sabora Gordan Jandroković uputio čestitku u povodu Dana antifašističke borbe

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu Dana antifašističke borbe u kojoj stoji:

„Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan antifašističke borbe uime Hrvatskoga sabora i osobno. 

Dan antifašističke borbe obilježavamo u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kada je u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Osnivanjem prvog oružanog antifašističkog odreda u Drugom svjetskom ratu, Hrvatska je dala veliki doprinos otporu i borbi protiv fašizma u tada porobljenoj Europi. 

Vrijednosti tog hrvatskoga doprinosa ugrađene su u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske, a Hrvatski sabor donio je 2005. godine Deklaraciju o antifašizmu.

Današnja Republika Hrvatska, nastala u Domovinskom ratu, u potpunosti dijeli opredjeljenja suvremene demokratske Europe, u kojoj je antifašizam jedna od povijesnih stečevina te se snažno zalaže za osnaživanje europskih vrijednosti – mira, slobode, demokracije, pluralizma, vladavine prava, poštovanja ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, nediskriminacije,  tolerancije, pravde, solidarnosti i jednakosti.“