Predsjednik Sabora Jandroković čestitao 30. svibnja - Dan Hrvatskoga sabora

Zagreb - U Hrvatskome saboru svečanim prijmom obilježen je 30. svibnja - Dan Hrvatskoga sabora. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković čestitao je Dan Hrvatskog sabora, zastupnike je pozvao da poštuju volju naroda, osnažuju kulturu demokratske tolerancije, razumijevanja i uvažavanja jer se, istaknuo je, jedino tako može promijeniti percepcija javnosti i vratiti njihovo povjerenje u institucije.

- Današnji dan obilježavamo kao spomendan na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. Taj je datum jedna od prekretnica u povijesti hrvatskoga naroda. Neposredno prije toga – 22. travnja i 6.  svibnja – hrvatski narod i svi građani Hrvatske birali su svoje predstavnike na prvim slobodnim, neposrednim i višestranačkim izborima, podsjetio je predsjednik Sabora Jandroković u svom govoru na svečanom primanju u Hrvatskom saboru.

Time su, kazao je, konačno ostvarene težnje hrvatskog naroda da ostvari slobodno društvo, na zdravim temeljima demokracije i vladavine naroda, ravnopravnosti, slobode, istine i pravednosti. - Toga su 30. svibnja, nakon dugog razdoblja, u Sabornicu su ušli zastupnici, kojima je hrvatski narod povjerio odgovornost za svoju budućnost, da svojom dobrom voljom traže rješenja za svakidašnji život hrvatskih ljudi, ali i budućnost Hrvatske kao moderne, demokratske države duboko ukorijenjene u srednjoeuropski i mediteranski prostori s jakim kršćanskim identitetom, rekao je Jandroković.

Predsjednik Sabora Jandroković citirao je i riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je u svom govoru na konstituirajućoj sjednici Sabora rekao da su "prigušena i povrijeđena nacionalna svijest i sputani ponos hrvatskih ljudi, a i izgubljena nada svih građana Hrvatske ponovo uskrsnuli". Zanos hrvatskoga naroda obnovom hrvatske državnosti, na žalost, ubrzo je prekinut Miloševićevom velikosrpskom agresijom, podsjetio je Jandroković. Naglasio je, međutim, kako je hrvatski narod prepoznao taj trenutak i pokazao samosvijest, volju, zrelost, odlučnost i vjeru u vlastite snage. - Uspjeli smo jer smo se u odlučujućem trenutku usudili djelovati i zato što smo htjeli, mogli i znali kako uzeti sudbinu u svoje ruke. I zato smo pobijedili u Domovinskom ratu, rekao je. 

Domovinski rat, naglasio je, sa svim svojim žrtvama kojima hrvatski narod mora biti vječno zahvalan, obranio je suverenu i neovisnu, demokratsku i slobodnu Hrvatsku, hrvatske institucije i pravni poredak i ostavio nam u nasljeđe vjeru u sebe i zajedničku snagu. 

U proteklih 28 godina, kroz svojih devet saziva, Sabor se, istaknuo je Jandroković, postupno izgrađivao i razvijao u predstavništvo sa svim potrebnim demokratskim parlamentarnim obilježjima koja podrazumijevaju: predstavništvo sve raznolikosti hrvatskog društva, transparentnost u djelovanju i otvorenost prema svim građanima i medijima, dostupnost i uključivost građana i civilnog društva, odgovornost prema biračima, te djelotvornost u ispunjavanju osnovnih parlamentarnih zakonodavnih i nadzorskih zadaća. 

- Mi zastupnici moramo znati da ova načela jednom postignuta nisu trajno zadana već se ona moraju kontinuirano osnaživati", poručio je citirajući Tuđmanove riječi koji je rekao kako "moramo stalno biti svjesni da je volja hrvatskog naroda iskazana u okviru našeg parlamentarnog predstavništva, a ono ne smije biti jednostrano i jednodušno. Da bismo tu volju naroda poštivali, ne smijemo se, rekao je Jandroković, zatvarati i udaljavati od svojih građana. - Moramo s njima biti u stalnom kontaktu kako bismo slušali njihove zahtjeve, potrebe i brige te kako bismo ih informirali o svemu što radimo. To je jedino moguće ustrajnim radom i stalnom prisutnošću među građanima u izbornim jedinicama, na terenu, naglasio je.

Predstavljajući hrvatske građane u Saboru moramo, poručio je, dodatno osnaživati i kulturu demokratske tolerancije, razumijevanja i uvažavanja drugih, njihovih argumentiranih stavova i suprotnih mišljenja. I stalno imati na umu da jedino ispravnom savješću radimo na opće dobro hrvatskih građana. - Jedino tako možemo promijeniti percepciju javnosti i hrvatskih građana o našem radu i vratiti njihovo povjerenje u hrvatske institucije, istaknuo je Jandroković. Kao što je Hrvatska 1990. godine živjela u burnom i uzbudljivom vremenu, danas također, naglasio je Jandroković, svjedočimo vremenu brzih globalnih promjena s novim idejama koje stavljaju na kušnju dostignute demokratske vrijednosti. 

- Da bismo mogli nadvladati te kušnje, trebamo ponuditi trajna rješenja za sva pitanja koje muče naše građane – uz mnogo uloženog znanja, odlučnosti i promišljenosti, ali prije svega predanog rada, poručio je. Prisjetio se na učinjeno u ovom sazivu za osnaživanje demokratskih obilježja Sabora, poboljšanje učinkovitosti i pripremama za sve izazove suvremenog doba. 

U tom je kontekstu naveo i novi saborski Poslovnik koji bi, kaže, trebao potaknuti sve zastupnike da preuzmu svoju zastupničku odgovornost. Izdvojio je i racionalizaciju starog poslovnog modela uvođenjem digitalnih radnih materijala za zastupnike, u dovršetku je, rekao je, i realizacija nove mrežne stranica Sabora. Osiguran je i prijenos plenarnih sjednica na znakovnom jeziku na javnoj televiziji, a otvorenost prema građanima i dostupnost Sabora pokazuje se Danima otvorenih vrata. 

Osvrnuo se i na ulogu Sabora u međunarodnim i europskim  poslovima. Govoreći o skoroj petoj godišnjici članstva u EU rekao je kako  Hrvatski sabor ima jasno definiran i dobar, po mišljenju mnogih stranih kolega, model sudjelovanja u europskim poslovima. - Taj model, posebno uoči našeg predsjedanja Vijećem Europske unije, moramo dodatno osnažiti – sve na korist promicanja nacionalnih interesa u Europskoj uniji i u konačnici hrvatskih građana, naglasio je Jandroković.

Svečanosti u Saboru nazočili su i predsjednik Vlade Andrej Plenković, izaslanik predsjednice Republike Anđelko Akrap, visoki državni dužnosnici, predstavnici političkoga, društvenoga, kulturnoga i akademskoga života te predstavnici vjerskih zajednica, udruga i diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj i brojni visoki uzvanici.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina