Predsjednik Sabora Jandroković dobitnicima Državnih nagrada za znanost: Ovu nagradu zaslužujete jer kvaliltetom svoj profesionalnog djelovanja pridonosite razvoju znanosti u Hrvatskoj i razvoju cijelog hrvatskog društva

Zagreb - U Hrvatskome saboru svečano su dodijeljene državne nagrade za znanost za 2017. godinu, i to nagrade za životno djelo, godišnje nagrade za znanost, godišnje nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti i godišnje nagrade za znanstvene novake.

Riječ je o državnim nagradama koje se dodjeljuju za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkog rada, koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci. 

Odlukom Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost za 2017. godinu, ukupno je 33 laureata, a nagrade su im na svečanosti uručili predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, koji je ujedno i predsjednik Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. 

Predsjednik Sabora čestitao je dobitnicima državnih nagrada za znanost istaknuvši u svojemu obraćanju da je nagrada koja im je dodijeljena potvrda da je prepoznat njihov znanstveni rad, doprinos unapređenju znanstvene misli, istraživanja i prakse, doprinos unapređenju profesionalnog statusa njihovih znanstvenih disciplina, ali i širenju spoznaja o hrvatskoj znanosti u nas i u svijetu, kao i u međunarodnoj stručnoj javnosti. 

“Ali primarno vrednovane su vaše osobine kao znanstvenika koje su vas i dovele do ovih iznimnih postignuća. Prije svega, to su znanje, talent, rad, upornost, strpljivost, odricanje, inovativnost, sklonost otkrivanju te pasioniranost za ono što radite. Ovu nagradu zaslužujte jer upravo kvalitetom svog profesionalnog djelovanja pridonosite razvoju znanosti u Hrvatskoj, ali i razvoju cijelog hrvatskog društva.” – poručio je Jandroković. 

Naglasio je i kako je Hrvatska uvijek bila zemlja istaknutih znanstvenika i izumitelja na raznim znanstvenim područjima te da je ona to i danas, te da stoga moramo voditi brigu i osnaživati dva ključna elementa –potrebu većeg izdvajanja za znanost te popularizaciju znanosti. “ I zato mi je drago da smo prije nešto više od tjedan dana usvojili u Hrvatskome saboru proračun za sljedeću godinu, sa znatno povećanim sredstvima za znanost i obrazovanje. On je veći u odnosu na prošlu godinu za 506 milijuna kuna, odnosno 3,7 posto. Uvjeren sam da ćemo s tom praksom, ali i obvezom nastaviti i u godinama koje slijede. Drago mi je da proračun sadrži i dio koji se odnosi na pridruženo članstvo Hrvatske u najvećem istraživačkom laboratoriju na svijetu, CERN-u. Suradnja s CERN-om pružit će zasigurno nove mogućnosti za hrvatske znanstvenike i nastavnike, ali i za hrvatsku inovativnu industriju.” – rekao je predsjednik Sabora te istaknuo da mu je posebno drago što se Državne nagrade za znanost dodjeljuju i  zaslužnima na području popularizacije znanosti. “Jer obaveza svih nas je širiti znanstvenu kulturu, podizati razinu opće znanstvene pismenosti i što više približiti široj javnosti važnost znanosti. Posebno je važno promovirati znanost među mladim ljudima. Učiniti ju razumljivom i živom materijom te motivirati mlade kako bi se u svom daljnjem obrazovnom procesu opredijelili za istraživanje i znanost. Jer znanstveni pristup i način razmišljanja mogu pomoći u rješavanju mnogih problema u društvu.” – rekao je Jandroković  te istaknuo kako u vremenu brzog informacijskog i tehnološkog napretka u kojemu danas živimo,ako želimo da taj napredak ima smisla i veću vrijednost, moramo izbjeći da on odnese prednost pred čovjekom. “ Stoga je čovjeku potrebna duhovnost kako ne bi izgubio osjećaje za moralno i savjesno djelovanje. I u toj ravnoteži, znanost kao misaona ljudska djelatnost imat će potpuni smisao.” – poručio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u svojemu obraćanju na dodjeli Državnih nagrada za znanost. 

Laureatima je čestitke uputila i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, a uime dobitnika državnih nagrada za znanost za 2017. godinu zahvalila je dr. sc. Vera Garaj- Vrhovac. Nagrada za životno djelo dodijeljena je prof. dr. sc. Janku Heraku, prof. dr. sc. Heleni Jasni Mencer, dr. sc. Veri Garaj-Vrhovac,  dr. sc. Josipu Kovačeviću,  prof. dr. sc. Vjeranu Katunariću te  prof. dr. sc. Emiliju Marinu.

Godišnjom nagradom za znanost nagrađeni su: doc. dr. sc. Dominik Cinčić , prof. dr. sc. Igor Pažanin,  prof. dr. sc. Vernesa Smolčić,  prof. dr. sc. Bojan Baletić,  prof. dr. sc. Igor Kuzle, prof. dr. sc. Bruno Zelić,  prof. dr. sc. Marko Samardžija,  prof. dr. sc. Relja Beck,  prof. dr. sc. Zvonko Antunović,  prof. dr. sc. Blaženka Kos,  doc. dr. sc. Maja Molnar,  prof. dr. sc. Davor Boban i prof. dr. sc. Tihomir Cipek,  doc. dr. sc. Asmir Gračanin,  prof. dr. sc. Krešimir Petković, dr. sc. Filip Grgić,  dr. sc. Ivica Lučić.

Godišnje  nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti dodijeljne su doc. dr. sc. Svenu Maričiću, prof. dr. sc. Teni Perišin,  prof. dr. sc. Milici Lukić i dr. sc. Veri Blažević Krezić, dok su laureati godišnjih nagrada za znanstvene novake dr. sc. Davor Dragičević, dr. sc. Ivo Marinić-Kragić,  dr. sc. Ilija Brizić,  doc. dr. sc. Igor Bogunović,  dr. sc. Dario Novak I doc. dr. sc. Marko Jurjako.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora